Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Sisi’nin, 2030'a kadar görevde kalmasının önü açıldı

Mısır Parlamentosu’nda dün yapılan oylamada, darbeci Sisi’nin 2030 kadar görevde kalmasının önü açılmış oldu. Parlamento tarafından kabul edilen değişiklik teklifinin cumhurbaşkanı tarafından halkın onayına sunulması gerekiyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-16 21:23:35

Sisi’nin, 2030'a kadar görevde kalmasının önü açıldı

Mısır'da darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının önünü açacak Anayasa değişikliğine, bugün Parlamento'dan onay çıktı. Mısır Parlamentosu'nda bugün yapılan oturumda, mevcut darbeci lider Abdulfettah es-Sisi'nin Cumhurbaşkanlığı süresini, 4 yıl yerine 6 yıla uzatılması onaylandı.

Sisi'ye yakın milletvekillerinin çoğunlukta olduğu 596 sandalyeli parlamentoda oylanan değişiklikler 22'ye karşı 531 oyla kabul edildi. Anayasa değişikliğiyle iki yıl ek süre tanınırken, ayrıca Sisi'ye bir dönem daha başkanlık yarışına katılma hakkı da verilmişti oldu. Böylece, başkanlık dönemi 4 yıldan 6 yıla çıkarılan Sisi, 2030 yılına kadar Mısır Devlet Başkanı olabilecek.

Parlamento'da kabul edilen, 241 sayılı Yeni Geçiş Yasası şöyle:
"Mevcut Cumhurbaşkanının süresi, 2018'de Cumhuriyet Cumhurbaşkanı olarak seçildiği tarihten itibaren altı yıl sonunda sona erecek. Bir sonraki dönemde yeniden seçilebilir."
Parlamento, "Cumhurbaşkanı, selefinin görev süresinin sona ermesini izleyen günden başlayarak altı yıllığına seçileceğini; arka arkaya iki görev süresinden daha fazla görev yapamayacağını" belirten 140. maddeyi de onayladı.
Parlamento ayrıca, bir veya daha fazla milletvekili atayarak Cumhuriyet Cumhurbaşkanı'na yetki veren Anayasa değişikliklerini onayladı.
Parlamento tarafından onaylanan değişiklikler, silahlı kuvvetlerin "Anayasayı ve demokrasiyi koruma" görevleri arasında yer almasına izin veriyor.
Konsey, parlamentodaki sandalyelerin yüzde 25'inin kadınlara ayrılmasına izin veren Anayasa değişikliğini onayladı.
Parlamento, Cumhurbaşkanına, bu ay halk referandumuna sunulacak “Anayasa değişikliği"nin son taslağının bir parçası olarak adli organ ve organların başkanlarını atama yetkisi vermeyi de kabul etti.

SİSİ'NİN 2030'A KADAR GÖREVDE
KALMASININ ÖNÜ AÇILMIŞ OLDU

Kabul edilen teklifte, 2014-2018 arası geçiş süreci olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Sisi, birinci dönem cumhurbaşkanlığına 2018'de başlamış sayılacak.
Düzenlemeye göre, birinci dönem cumhurbaşkanlığı 2024'te sona erecek Sisi, 6 yıllık yeni dönem için ikinci kez aday olabilecek ve böylece 2030'a kadar görevde kalabilecek. Parlamentonun onayından geçen değişikliklerin yürürlüğe girebilmesi için referandumda da oylanması gerekiyor. 

Haber Ara