Dolar

32,2780

Euro

34,9023

Altın

2.432,66

Bist

10.125,54

Şentop: Batı Trakya Türklüğü vardır ve var olmaya devam edecektir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un Batı Trakya Türklüğünü yok sayan ırkçı beyanını şiddetle kınadığını ifade ederek, Batı Trakya Türklüğünün var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-18 21:07:04

Şentop: Batı Trakya Türklüğü vardır ve var olmaya devam edecektir

Şentop, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un Batı Trakya Türklüğünü yok sayan ırkçı beyanını şiddetle kınıyorum. Batı Trakya Türklüğü vardır ve var olmaya devam edecektir. Tarihimizin aziz nişanesi olarak Rumeli'de yaşayan kardeşlerimiz emin olsunlar ki Türkiye daima yanlarındadır" ifadelerine yer verdi.

YUNAN CUMHURBAŞKANI NE DEMİŞTİ?

14 Mart'ta görevi sona erecek olan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, önceki gün Batı Trakya'ya gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı konuşmada azınlıklar konusuna değinerek, Lozan Antlaşması'na göre, Batı Trakya Türk Azınlığın sadece dini bir azınlık olduğunu, İstanbul Ortodoks Rum azınlığın ise milli bir azınlık olduğunu iddia etmişti.

Pavlopulos, konuşmasında, İstanbul Rum azınlığından “Yunan azınlık” olarak söz ederken, Türk azınlıkla ilgili ise “Yunan Müslüman Azınlık” ifadesini kullanmıştı.

Yunanistan, "Türk Azınlık" ifadesinin Lozan Barış Antlaşması'nda yer almadığını ileri sürerek, azınlığın etnik kimliğini tanımlama hakkını kabul etmiyor. 1950'li yıllara kadar azınlık okulları ve derneklerin isimlerinde "Türk" deyimi kullanılması için genelge yayımlayan Yunanistan, 1970'lerde siyasi nedenlerle bu politikasını değiştirerek, Türk yerine Müslüman kelimesinin kullanılmasını zorunlu tuttu. Bu kapsamda, Gümülcine ve İskeçe'de isimlerinde Türk kelimesi bulunan dernekler mahkeme kararıyla kapatıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Yunanistan'ı mahkum eden aksi yönde kararlarına rağmen, isimlerinde “Türk” kelimesi bulunan derneklerin faaliyetine ve yeni derneklerin kurulmasına Yunan makamlarınca izin verilmiyor.

 

 

Haber Ara