Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Sel yardımı için İran’a, sadece Türkiye ve Katar yardım eli uzattı

İran Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, sel mağdurları için birçok ülkenin yardım sözü vermesine rağmen, İran’a sadece Türkiye ve Kuveyt’in yardım elini uzattığı açıklandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-09 12:27:22

Sel yardımı için İran’a, sadece Türkiye ve Katar yardım eli uzattı

buyukiki

İran'da 2 haftayı aşkındır devam eden sel felaketinde ölü sayısı 70'i geçerken, çok sayıda yerleşim yeri de sular altında kaldı. Sel mağdurlarına ulaşmakta zorlanan İran'a ise yardım yapan ülkelerin başında Türkiye ve Katar geldi. 

İran Kızılayı tarafından sel bölgelerinde devam eden çalışmalar ve uluslararası yardımlar hakkında açıklama yapıldı. Bildiride Türk Kızılayı, Kuveyt Kızılayı ve Almanya Kızılhaç Komitesi tarafından gönderilen yardımların İran Kızılayı'na ulaştığı ve yardımların sel bölgelerine gönderildiği belirtildi. İran Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, Rusya, Fransa ve İsviçre'nin yardıma hazır olduklarını bildirdikleri, ancak henüz herhangi bir yardımın İran Kızılayı'na ulaşmadığı vurgulandı.
ABD ise uyguladığı yaptırımlar nedeniyle hiçbir İran Kızılayı hesabına doğrudan ödeme yapmadı.

yardim

HİZBULLAH'TAN SEL YARDIMLARINI
ENGELLEYEN ABD'YE TEPKİ

Öte yandan Lübnan Hizbullah Hareketi bir bildiri yayınlayarak, ABD'nin İran'daki sel mağdurlarına insani yardım transferlerini önleme eylemini kınadı.
Yayınlanan bildiride, "İranlılar ahlaki ve insani olarak ülkede meydana gelen sel felaketiyle ilgilenirken ABD ise Tahran'a karşı yaptırımlar nedeniyle özellikle bankalar aracılığıyla bağışların yapılmasına engel oluyor" denildi.
Hizbullah tarafından yayınlanan bildiride ayrıca, "ABD hükümeti İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu 'terör örgütü' listesine eklemeye çalışırken Devrim Muhafızları, İran Ordusu ile birlikte selden etkilenen vatandaşlara yardım ederek önemli rol oynamaktadır" ifade edildi.
Hizbullah Hareketi, İran'daki sellerde hayatını kaybedenlerin yakınları, İran halkı ve hükümetine başsağlığı dileğinde bulundu.

TAYDER DE YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTI

Öte yandan çeşitli ülkelerdeki STK'lar tarafından "Şefkat Seli" adı altında başlatılan yardım kampanyası ve dayanışmaya Türkiye'den Toplumsal Araştırma ve Yardımlaşma Derneği (TAYDER) de katıldığı bildirildi. TAYDER tarafından yapılan açıklamada, yardım kampanyasına katılacak olanların telefonla irtibata geçmeleri istendi.

Haber Ara