Dolar

32,3797

Euro

34,7690

Altın

2.410,58

Bist

10.093,95

SDM Eşbaşkanı Emîna Umer: Şam rejimi çözümden kaçıyor

Astana görüşmelerinde Özerk Yönetim görmezden gelindiği için Suriye'de çözümü gelişmesi bir yana krizin daha derinleştirildiğini belirten Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Eşbaşkanı Emîna Umer, Şam rejiminin de çözümden kaçtığını ifade etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-15 11:30:06

SDM Eşbaşkanı Emîna Umer:  Şam rejimi çözümden kaçıyor

Astana görüşmelerinde Özerk Yönetim görmezden gelindiği için Suriye'de çözümü gelişmesi bir yana krizin daha derinleştirildiğini belirten Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Eşbaşkanı Emîna Umer, Şam rejiminin de çözümden kaçtığını ifade etti.

Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğü ile gerçekleştirilen Astana görüşmelerinin Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da (eski adıyla Astana) 10 ve 11 Aralık tarihlerinde düzenlenen 14'üncü toplantısı, sözde garantör ülkeler arasında İdlib başta olmak üzere birçok konuda derin çelişkiler yaşandığını gösteren sonuç bildirgesiyle son buldu.

Astana-14'ün sonuçlarını ve Suriye rejiminin açıklamalarını ANHA'ya değerlendiren Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Eşbaşkanı Emîna Umer, tüm tarafların artık Özerk Yönetimi görmezden gelme ve suçlama çabalarından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Astana-14 görüşmelerinin de diğer toplantılar gibi sonuçsuz kaldığını hatırlatan Emîna, “Yapılan toplantılarda Özerk Yönetim ve DSG'ye tekrardan ‘Bölücülük' suçlaması yapıldı. Bu suçlamaları kesinlikle reddediyor ve Suriye krizinin çözümü için hiçbir proje üretemeyen Astana'nın garantör ülkelerinin yaklaşımlarının olumsuz olduğunu belirtiyoruz. Bu ülkeler çözüm yerine Suriye krizini derinleştirmektedir. Çünkü bu ülkeler, bölge halklarının iradesini yansıtan ve kalıcı çözüm için proje geliştiren Özerk Yönetim'i görmezden geliyor” şeklinde konuştu.

“SURİYE REJİMİ ÇÖZÜMDEN KAÇIYOR”

Suriye rejiminin Özerk Yönetim ve Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) yönelik ithamlarına değinen Emîna, “Suriye rejimi, son dönemde yaptığı açıklamalar ile bölgede yaşananlardan uzak olduğunu gösteriyor. Çünkü Özerk Yönetim ve SDG, Suriye krizinin başından bu yana Suriye'nin sınır hattını işgal ve teröristlere karşı korudu, kurumlarında bölge halkına hizmet sundu. Rejimin açıklamaları, halen kalıcı bir çözüm için diyalogları istemediğini ve Suriye'de yaşayan tüm halk ve inançların menfaatine olacak bir anayasadan kaçtığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“RUSYA, ŞU ANA KADAR ROL OYNAMADI”

Emîna, şöyle devam etti: “Suriye krizinin kalıcı çözümü için bir siyasi görüş ve ulusal projemiz var. Krizin çözümü için sürekli Suriye içi diyalogların geliştirilmesi çağrısı yapıyoruz. Ayrıca yıkım, göç ve katliam dışında bir şey getirmeyen her türlü askeri seçenekleri reddediyoruz. Astana'da garantör devletler ve Suriye rejimi, artık görmezden gelme politikalarını bırakmalı ve sorunun çözümü için krize demokratik temelde yaklaşmalıdır.”

Daha önce gündeme gelen Rusya'nın, Özerk Yönetim ve Suriye rejimi arasındaki görüşmelerde garantör rolü oynayabileceği haberlerine değinen Emîna, “Rusya, şu ana kadar hiçbir garanti vermedi. Tüm girişimleri yaptıkları basın açıklamaları ile sınırlı kalmıştır. Rusya, bugüne kadar Özerk Yönetim ve Suriye rejimi arasında diyaloglara ciddi yaklaşmamış ve hiçbir garanti de vermemiştir” aktarımlarında bulundu.

Haber Ara