Dolar

32,3652

Euro

34,6916

Altın

2.396,62

Bist

10.174,27

Şam yönetiminden Cevad Zarif'e Suriye daveti

Hafta başındaki istifa kararıyla gözlerin çevrildiği Cevad Zarif, meslektaşı Velid Muallim'i telefonla aradı. Esed rejimi Dışişleri Bakanı Muallim, Zarif'i Şam'a davet etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-28 18:27:25

Şam yönetiminden Cevad Zarif'e Suriye daveti

Hafta başında Beşar Esed'in İran ziyaretinin kendisine bildirilmemesi sebebiyle "Tahran'da bir ağırlığım kalmamıştır" diyerek istifa kararı alan Cevad Zarif'in bu kararı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından reddedilmişti.

Beşar Esedi İran'da krize sebep olan ziyaretinin ardından Şam'a döndüğündeyse Zarif, meslektaşı Velid Muallim'i telefonla aradı. Zarif ve Muallim'in Beşar Esad'ın pazartesi günü Tahran'a yaptığı tarihi ziyaretle ilgili konuştuğu açıklandı.

ZARİF'İN İSTİFASI

Zarif, 25 Şubat akşamı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görevine devam edemeyeceğini duyurmuştu. İsritfa kararının sebebi ise Beşar Esed'in Tahran ziyaretiydi. Ziyaret sırasında Zarif'in orada olmaması konudan haberinin olmadığı şeklinde yorumlanmış. Bu bilgi, Zarif ve birçok İranlı yetkili tarafından da doğrulanmıştı.

Esed'in Tahran ziyareti, Ali Hamaney'in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti ve Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani tarafındna organize edilmişti.

Zarif'in, "Entekhab" sitesi muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün yapılan görüşmelerdeki fotoğraflardan sonra Cevad Zarif'in Dışişleri Bakanı olarak artık dünyada itibarı yoktur" ifadelerini kullandığı aktarılmıştı.

İSTİFASI ONAYLANMADI

İran meclisinden yaklaşık 150 milletvekili Cumhurbaşkanı Ruhani'ye Zarif'in istifasını kabul etmeme çağrısında bulundu. Ruhani de henüz Dışişleri Bakanı'nın istifasını kabul etmedi.

Öte yandan Fars Haber Ajansı'na konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir diplomat, Zarif'in istifa kararının arkasında Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki koordinasyon eksikliği olduğunu ancak bakanın istifasını geri alma ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı.

ZARİF'İN SON RÖPORTAJI HENÜZ YAYINLANDI

İstifa kararının öncesinde Cumhuri-yi İslami gazetesine verdiği röportajı dün yayımlanan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yabancı ülkelerle müzakerelerin ihanet kabul edilmesinden, kendisine güvenilmemesinden, kara para aklama ve terör finansmanını önleyici yasa tasarılarının onaylanmamasından ve devlet televizyonunun yayın politikasından yakındı.

(Ayrıntılar için tıklayınız)

1047118_2_2

Haber Ara