Dolar

32,2712

Euro

34,8303

Altın

2.402,44

Bist

10.311,97

Sağlık Bakanı: Koronavirüse şu ana kadar Türkiye'de rastlanmadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-26 10:27:14

Sağlık Bakanı: Koronavirüse şu ana kadar Türkiye'de rastlanmadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Koca burada gündemdeki koronavirüse ilişkin açıklama yaptı.

İşte Koca'nın açıklamaları:

- "Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez."

- "Bütün hazırlıklarımız var. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız. İlk günden itibaren bütün illerde referans hastaneleri oluşturduk."

- "(Koronavirüs salgınının) Türkiye'ye girişi ne kadar geciktirebilirsek, bu süreçte ne kadar az etkilenebilir ülke olursak bizim için başarı olur."

- "Başka ülkeler üzerinden gelip Çin'e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durumu yaşayacağız."

- "Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor."

- "(Koronavirüs tehdidi) Sınır bölgesinde sahra hastaneleri oluşturuldu."

- "(Sahra hastaneleri) Kum ve Meşhed geçmişi olanları 14 gün sınır ve sınıra yakın bölgede tutmak, ülke içine almamak yeni yaklaşımımız."

- "Çin'den yapılan ara malı tedariklerinin bir kısmının ülkemize kayma durumu var."

VAKALARIN GİZLENDİĞİ İDDİALARI

- "(Koronavirüs vakalarının gizlendiği iddiası)Tedavi zincirini bırakıp,'Sonucunuz negatif, gidebilirsiniz' mi denecek? Böyle bir şey olabilir mi? DSÖ'den bir şeyi gizleyebilir misiniz? Gizlediğinizde bir daha dünyada bir yeriniz olabilir mi?"

İRAN'DAN GELEN TÜRKLER

- "(İran'dan gelenler) Hiçbir yolcumuzun sonuçlarının pozitif olmadığını, hepsinin negatif olduğunu çok rahat söyleyebiliriz."

KİŞİSEL HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ

- "(Koronavirüs) Bu enfeksiyon grip gibi bulaşıyor. Özellikle şu dönemde kişisel hijyen ve el yıkama çok önemli."

KİMLER MASKE KULLANMALI?

- "Herkesin maske kullanmasına gerek yok ama gribi olan, soğuk algınlığı belirti ve bulguları olanlar bulaştırmamak üzere maske kullanmalı."

SAĞLIK ÇALIŞANLARI NASIL KORUNUYOR?

-"(Karantina hizmeti) Özellikle sağlık personelinin teması sebebiyle ciddi korumaya alınması gerekiyor, bütün tedbirlerle hizmeti sürdürüyoruz."

KOMŞUMUZ İRAN'DA GÖRÜLMESİ BİZDE DE GÖRÜLME OLASILIĞINI ARTIRIYOR

- "(Koronavirüs) Eninde sonunda bize de gelebilir demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran'da ciddi bir salgın var. "

- "33 ülkede görüldü, Türkiye'de yok, olmaması için gayret içindeyiz. Vatandaşımız panik havası içinde olmasın."

SICAKLIKLAR GELDİĞİNDE SALGININ AZALACAĞINA İNANILIYOR

- "(Koronavirüs) Hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı yönünde dünyada, DSÖ'de ve bizim Bilim Kurulu'nda bir kanaat söz konusu."

- "(Uçuşların durdurulması) Üçüncü bir ülkeyle ilgili karar alınmadı."

HENÜZ BULUNMUŞ BİR İLAÇ YOK

- "Dünyada koronavirüse yönelik spesifik, bulunmuş bir antiviral ilaç henüz yok."

- "(Koronavirüs) Aşı çalışmasıyla ilgili gelişme olduğunu söyleyen merkez ve ülkeler var. Aşı ile ilgili antikor sürecinden sonra klinik çalışma son derece önemli. Esas zaman alıcı olan da klinik çalışma. Bu süreç en az 6-9 ay olacak. Bugünden yarına aşının hemen pratik kullanıma geçebileceğini beklemiyoruz."

KORONAVİRÜS SÜRERKEN HAC ZİYARETİ

"(Hac ziyareti) Önümüzdeki haftalarda salgının seyrine göre Bilim Kurulu'nun önerisi olabilir, onu da kamuoyuyla paylaşırız."

VİRÜSLE İLGİLİ GÜNDEME GELEN REÇETELER DOĞRU DEĞİL

- "(Şu yenirse bu virüsü kolay atlatırsınız veya bulaşmaz) gibi bir yaklaşımın doğru olmadığını söylemek istiyorum."

Haber Ara