Dolar

32,3444

Euro

34,9115

Altın

2.394,01

Bist

10.206,81

S.Arabistan ve BAE, Suakin Adası'nı Türkiye’ye verdi diye Beşir’e karşı darbe girişiminde bulunmuş!

'middleeastmonitor’da bugün Dr. Amira Abo el-Fetouh’un kaleme aldığı, ‘Sudan sonbaharı çok mu erken geldi?’ başlıklı makalesinde, Sudan’da darbeden önce ve darbe sonrası yaşananları değerlendirdi. El Fetouh, S.Arabistan ve BAE tarafından, Suakin Adası’nı Türkiye’ye veren devrik Ömer Beşir’e karşı 2017'de başarısız darbe girişiminde bulunduğunu öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-23 17:47:57

S.Arabistan ve BAE, Suakin Adası'nı Türkiye’ye verdi diye Beşir’e karşı darbe girişiminde bulunmuş!

Dr. Amira Abo el-Fetouh'un middleeastmonitor için bugün kaleme aldığı, ‘Sudan'ın sonbaharı çok mu erken geldi' başlıklı makalesinde, Sudan'da darbe öncesi ve sonrası yaşananları ışık tutuyor. Özellikle BAE, Suudi Arabistan ve Mısır'ın karanlık oyunlarına karşı uyaran Dr. Fetouh, Ömer Beşir'in Suakin Adasını Türkiye kiralamasından sonra Suudi Arabistan ve BAE'nin Hartum yönetimine karşı cephe aldığını ve Beşir'e karşı başarısız bir darbe girişiminde bulunduğunu öne sürdü.

Makalenin Türkçe çevirisi şöyle:

Sevindik ve tiranlık otoritesinin başı Ömer el Beşir'i deviren Sudan'daki devrimci hareket için büyük umutlar yaşadık. Talepleri karşılanıncaya kadar sokakları terk etmeyi reddeden Sudanlı isyancılar için büyük bir başarı. Dersi Mısır devriminden öğrendiler ve “Ya zafer ya da Mısır” sloganını söyleyerek, dersi tam anlamıyla kavradılar.

Dahası, tek bir kültür, din ve ortak tarihin bir araya getirdiği birleşmiş bir milletiz. Bununla birlikte, ne yazık ki, sömürgecilikle rekabet halindeki ülkelere ve milleti çevreleyen aynı hastalıklardan muzdarip insanlara bölündük. Aynı semptomlardan acı çekiyoruz ve aynı acıyı hissediyoruz. Bu nedenle, hastalığımızın tedavisi aynıdır ve birbirine karşı koyma ve meydan okumaya ya da Arap topraklarında derinleşen köklerimizi sökmeye yer yoktur.

BÜTÜN ARAP ÜLKELERİ İŞGAL ALTINDA

Arap halklar olarak bizler gerçeklerle yüzleşmeli ve ondan kaçmamalıyız. Hâlâ yabancı sömürgeciliğin kontrolü altındayız ve ülkelerimiz kendi halkımız olan ve kendi sömürgecilerimizden daha vahşi ve şiddet içeren vekilleri tarafından işgal edilip yönetiliyor. Evet, istisnasız bütün Arap ülkeleri işgal altında.

Bağımsızlık sonrası döneme dair söylenenler, tarihçilerin oluşturduklarıdır ve bu Arap devrimleri yalnızca Arap halkının bağımsızlığını kazanmak için yabancı sömürgeciye karşı mücadelesiyle olan uzun bir bağlantıdadır. Bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra, kendimizi yönetebiliriz. Ancak bütün bunlar tam özgürlük elde etmeden, sömürgecilerin ajanlarını, adamlarını, ve hiziplerini devletten elemeden olmaz.

Ömer el Beşir'in devrilmesi için toplanan insan selinin önünde durmanın imkansız olduğunu anlayan ordu, hızlı davranarak devrimi sahiplendi.
Ordu, Awad Bin Auf ve ardından Abdel Fattah Burhan aracılığıyla ülkeyi yönetmek için Beşir'i feda etmenin gerekli olduğuna inanıyordu.
Görünüşe göre Mısır devrimi, kısa sürede dersini aldı. Hızla önlem alarak, saf Ocak Devrimi'ni kan lekeli Haziran devrimi ile tek bir açıklamada birleştirdi. Sudan'ın ilkbaharı ise, ışık hızında bir sonbahara dönüştüğü için Mısır'da yaşananlarla uyuşmuyor.

BAE'NİN ADAMI DAHLAN'IN
ZİYARETİNDEN ENDİŞELENDİK

Bu benim açımdan karamsar bir bakış açısı değil. Daha ziyade, Sudan Devrimi'ndeki en son gelişmeler ve olaylar göz önüne alındığında, devrime şiddetle yatırım yapmak isteyen yabancı müdahalelerin bir okunması.

Karşı devrimin dayanağı olan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) delegasyonunun bu hassas ve kritik zamanda Sudan'ı ziyaret etmesi ne anlama geliyor? Arap Baharı'na karşı tüm komplolarde yer alan İsrailliler ve Amerikalılar yardımı ile çizildiği bir ziyaret. Heyet üyeleri arasında bulunan Birleşik Arap Emirlikleri Kraliyet Prensi'nin güvenlik danışmanı Muhammed Dahlan'ın, bölgedeki en iyi adamı olduğu gerçeğinden daha da endişelendik.

SUAKİN ADASININ TÜRKİYE'YE VERİLMESİ
S.ARABİSTAN VE BAE'Yİ RAHATSIZ ETTİ

Heyette ayrıca, 2017 yılında BAE ve Suudi Arabistan'ın yardımıyla, Ömer el Beşir'e darbe girişiminde bulunan yardımcısı Tasha Osman da yer aldı. Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan'a yaptığı tarihi ziyaretten ve iki ülke arasındaki çeşitli ekonomik ve askeri anlaşmaların imzalanmasından sonraydı. Kızıldeniz'de hayati önem taşıyan Suakin Adası Türkiye'ye verildi ve Türkiye'nin Kızıldeniz'e askeri bir üs inşa etmesini sağladı. Bu anlaşma, Suudi Arabistan ve BAE'nin korkularını yükselterek Beşir'e karşı komplo kurmalarını ve Osman'a kendisine karşı bir darbe yapmalarını teşvik etmelerini sağladı. Osman'a fon sağladılar, ancak darbeyi gerçekleştiremediler ve ihaneti ortaya çıktı. Ancak, Beşir'e teslim edilmeden önce, Riyad'a kaçtı ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed Selman, ona Suudi vatandaşlığı verdi.

Suudi Arabistan ve BAE'nin, Beşir'in devrilmesinden sonra yönetimin başına geçen Abdel Fattah Burhan'ı da ele geçirdiğini görünce, Sudan'ın devrimi için nasıl endişelenmem? Burhan, Yemen'deki Sudan kuvvetlerinin komutanı ve BAE'nin yakınında, onu BAE'nin Sudan'daki adamı yapıyor. Dürüst olmak gerekirse, Sudanlıların neden Auf'un, Burhan'ın yerini almasından mutlu olduklarını anlamıyorum; çünkü her iki adam da aynı kumaştan kesiliyor ve hükümete dokunmaktan vazgeçmek istemeyen aynı kuruma ait. . Her iki adam da, Sudan halkının kanın dökülmesinde ortak.

Sudan'da her zaman orduyu kullanarak iktidar olmak isteyen asker kökenli siyasileri görünce nasıl endişelenmeyeyim? Bu nedenle, General Ibrahim Abboud'u ve Cafer Nimeiry darbelerine dayanan geçmişteki bütün askeri darbeleri desteklediler. Bu fırsatçı güçler, Aralık ayından bu yana devrimin ve yakıtın simgesi olan “profesyonellerin buluşmalarını” kontrol ediyorlar.

KİBİRLİ ARAP SOLCU SEÇKİNLERİ
ORDUYU KORUMA YOLUNU SEÇTİLER

Askerî Konsey'in ilk açıklamasında, iki yıl yerine dört yıllık askeri sürenin uzatılmasını istemek onlar için garip değildir. Bu, krizde olan ve sokaklara erişemeyen ve kendisi için popüler bir üs inşa edemeyen Arap sol kanadı tarafından yaygın olarak kullanılan eski bir gerekçedir. Bu, sol ideolojinin sokaktaki insanların duygularıyla aynı hizada olmasına rağmen destek almalarını kolaylaştırıyor. Bununla birlikte, kibirli Arap solcu seçkinleri Marx ve Lenin'in teorilerini ezberlediler ve fildişi kulelerinden aşağı inmeyi ve insanlarla karışmayı reddettiler. Bunun yerine, orduyu korumaya başvuruyorlar ve kendi isimleriyle konuştukları insanlar üzerinden değil, ordu aracılığıyla pozisyon elde etmek istiyorlar.

BEŞİR YÖNETİMİ, İSLAMCI HAREKETİN
BİNLERCE ÜYESİNİ TUTUKLADI'

Sol kanat, Beşir'in çöküşünden memnundu, zalim olduğu için değil. Bunun yerine, onların mutluluğu ya da nefretleri, sanki Beşir İslâm hukuku tarafından yönetiliyormuş gibi Sudan'daki siyasi İslâm'ın düşmesinden kaynaklanıyordu. Beşir, yanlışlıkla İslâmi hareketin bir üyesi olarak kabul edilir. Onu Sudan Devlet Başkanı yapan Şeyh Hassan Turabi'yi hapse attı. Ayrıca, Beşir'in yönetimi, İslâmcı hareketin binlerce üyesinin tutuklanmasıyla çözüldü. Beşir'in dini çıkarlarına ve nerede güç bulabildiğine dayanıyordu. Bu, bu makalede anlatmak için çok uzun bir hikaye. Açıklamak için ayrı bir makaleye ihtiyacı var .

Askeri Konsey'den, İslâmcı hareketin siyasi muhaliflerine karşı basit kararlar almasını talep eden bazı siyasi güçler gördüğümde Sudan'ın geleceği konusunda nasıl endişelenmem? Ayrıca, Ulusal Kongre Partisinin, Irak'taki Baas Partisi ve Mısır'daki Müslüman Kardeşler'deki gibi, ülkeden yasaklanmasını talep ettiler. Gerçekten de, darbenin ilk gününden bu yana Ulusal Kongre Partisi'nin önde gelen üyeleri tutuklandı, yani Askeri Konseye geçiş kuralına aynı zamanda egemen yasama ve yürütme yetkileri, yani mutlak güç veriliyor. Bu, yüzlerdeki değişime rağmen Beşir'in diktatörlüğünün devam edebileceği anlamına geliyor.

ASKERİ KONSEY OYUNUN
KURALLARINA GÖRE HAREKET EDİYOR

Askeri Geçiş Konseyi, oyun kartlarını farklı devrimci güçler arasındaki çatışmalardan yararlanmak ve muhalif olarak gördükleri isyancıları parçalamak için kullanıyor.

Sudan'daki isyancılar tarafından talep edilen başlıca talepler, devlet kontrolünde iktidarın bir devlet idaresine ve Askeri Konseyin Savunma ve Güvenlik Konseyi haline gelmesiydi. Bu nedenle, oturma devam ediyor ve Auf'un Burhan gönüllü olarak görevinden ayrılmasına rağmen, protestocular, eylemlerini sonlandırmayacağını söz verdi. Beşir'in yıkılışı, devrimlerinin sonu değil, başlangıç anlamına gelir. Bütün hükümet devrilmeli ve talepleri yerine getirilmeli.

Haber Ara