Dolar

32,1320

Euro

35,0322

Altın

2.524,30

Bist

10.643,58

S.Arabistan ile BAE'nin arasına ‘dolar’ girdi

Suudi Arabistan’ın petrolünü dolar dışındaki para birimleri cinsinden satmakla tehdit etmesine karşı çıkan BAE Enerji Bakanı Mazrouei, “ABD doları cinsinden işlem yapmak bir gecede değişecek bir şey değil… Bu fikirlerden birine girmeyelim” dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-09 10:07:18

S.Arabistan ile BAE'nin arasına ‘dolar’ girdi

İki Körfez ülkesi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), arasına ‘dolar' girdi. Suudi Arabistan'ın petrolü, dolar dışındaki para birimleriyle satma önerisine karşı çıkan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, ABD dolarının “ana petrol ticareti için para birimi” olarak kullanılmasının gece boyunca değiştirilemediğini söyledi.

BAE'li Bakan Mazrouei, bir gazetecinin OPEC üyelerinin petrolü, dolar dışındaki başka para birimleriyle satışa geçme ihtimalini sorduğunda, “ABD doları cinsinden işlem yapmak bir gecede değişecek bir şey değil… Bu fikirlerden birine girmeyelim”  diyerek, tepki gösterdi.

Suudi Arabistan, Washington, OPEC üyelerini antitröst davası altına sokacak bir yasa yaparsa, petrolünü dolar dışındaki para birimleri cinsinden satmakla tehdit ediyor.

TEPKİLER GERİ ADIM ATTIRDI

Öte yandan başta ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden gelen tepkiler üzerin Suudi Arabistan açıklama yapmak zorunda kaldı.
Suudi Arabistan Enerji Endüstri ve Maden Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın petrolü dolar dışındaki para birimleriyle satma tehdidinde bulunduğu yönündeki iddialar yalanlandı.
Açıklamada, Suudi Arabistan'ın on yıllardır petrolünü dolar üzerinden sattığı, bu durumun ülkenin maliye ve para politikasının daha iyiye gitmesi hedeflerine uygun olduğu kaydedildi. 
Hükümetin enerji piyasasında denge unsuru olma rolüne bağlı olduğu vurgulanan açıklamada, ülkenin bu siyasi öncelikleri riske atmayacağı ifade edildi.

NOPEC YASASI'NA TEPKİ VAR

Son dönemde basında Riyad yönetiminin, ABD'nin "Petrol Üreten ve İhraç Eden Kartellere Hayır (NOPEC)" yasasını yürürlüğe koyması halinde, dolar dışındaki para birimleriyle petrol satma tehdidinde bulunduğu yönünde haberler yer alıyor.
Suudi Arabistan Enerji Endüstri ve Maden Bakanı Halid el-Falih ise doların petrol ticaretinde kullanılmaya devam edeceğini ifade ediyor. 
Suudi Arabistan en büyük petrol rezervine sahip ülkeler arasında ilk sıralarda yer almasına rağmen petrol üretimi konusunda Rusya ve ABD'nin gerisinde kalıyor.
NOPEC adlı yasa tasarısı ilk defa 2000 yılında ortaya çıkmış ve bugüne kadar defalarca ABD Kongresi'ne sunulmuştu. 

Haber Ara