Dolar

32,3314

Euro

35,0675

Altın

2.308,48

Bist

9.079,97

Rusya: Taliban Afganistan'da yönetime el koyabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan’daki siyasi süreçte ilerleme kaydedilmediği takdirde Taliban’ın gelecekte yönetimi silah yoluyla ele geçirebileceğini, hareketin henüz bunun için gerekli kaynaklara sahip olmadığını belirtti.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-07-21 16:49:43

Rusya: Taliban Afganistan'da yönetime el koyabilir

Valday Tartışma Kulübü'nde konuşan Kabulov, “Taliban henüz büyük il merkezlerini ele geçirecek güçte değil. Ancak çok yakın zamanda iki üç il merkezini kontrol altına alabilirler, ama henüz büyük il merkezlerini ele geçirmek ve uzun zaman elinde tutmak için yeterli güce sahip değiller” ifadesini kullandı.

Rus diplomat, “Ama ulusal uzlaşı sürecinde gerçek ilerleme kaydedilmediği takdirde rahatlamak için henüz erken. Bu askeri ve siyasi denge Taliban lehine formatlanmıştır. Bu durumda yönetimi silah yoluyla ele geçirmeleri çok gerçekçi bir ihtimal” dedi.

‘Askeri senaryo kazanırsa ülke dağılır'

Kabulov, “Afganistan'da askeri senaryo ulusal uzlaşı sürecine üstün gelirse ‘herkesin herkese karşı savaşı' başlar. Bu da Afganistan'ın fiilen etnik kimliğe göre dağılmasına yol açar, üstelik iki üç parçaya değil çok daha fazla parçaya bölünür. Bu durumda uluslararası aşırılık yanlısı güçlerin güçlenmesi için elverişli koşullar oluşur. Bu sadece IŞİD değil, emin olun bu durumdan yararlanmaya çalışacak iki üç haydut, tehlikeli örgüt daha ortaya çıkar” yorumunda bulundu. ‘Afganistan merkezi yönetimden vazgeçmemeli'

Afganistan'ın henüz iç savaş durumunda bulunduğu sürece merkezi yönetime ihtiyaç olduğundan emin olduğunu dile getiren Kabulov, “Diğer tüm seçenekler savaş bitince, ekonomi çalışmaya başlayınca ve Afganlar sakinleşince değerlendirilebilir” ifadesini kullandı.

Sputnik Türkçe

Haber Ara