Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rus gazında kriz! Avrupa donabilir

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Kiev ve Avrupa ile Ukrayna üzerinden doğal gaz sevkiyatı konusunda görüşme gerçekleştirmediğini belirtti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-31 15:50:36

Rus gazında kriz! Avrupa donabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın Rusya ile doğal gaz transit anlaşmasını uzatmaması durumunda, Avrupa'ya gaz sevkiyatının belirsizlik yaratabileceğini vurgulayarak, "Bu durum, tüm lojistik zincirlerde değişikliklere neden olabilir." şeklinde konuşmuştu.

Novak, Moskova'da gazetecilere yönelik yaptığı açıklamalarda, Rusya'nın Ural petrolüne uyguladığı indirim oranının yaptırımlar doğrultusunda değiştiğini ifade etti. Novak, "2022'de ve geçen yılın başında indirim oranı artmıştı. Şimdi de 2023'ün sonunda açıklanan yaptırımların etkisi oldu." dedi. Bu durumu doğal bir süreç olarak değerlendiren Novak, "Süreç oturdukça ve piyasa sakinleştikçe indirimin azalacağından eminim." diye ekledi.

Ayrıca, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 2 milyon varil artması beklentisi hakkında konuşan Novak, "Piyasadaki mevcut fiyatlar durumu doğru bir şekilde yansıtıyor." şeklinde ifade kullandı. Novak, yıl sonuna kadar durması beklenen Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı konusunda ise "Şu anda Ukrayna ve Avrupa ile bu konuda görüşme yok." dedi.

Hatırlanacağı üzere, Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rus doğal gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya akışını sağlayan anlaşmaların 2024 sonrası için uzatılmayacağını duyurmuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu durumun Avrupa'ya gaz sevkiyatı üzerinde belirsizlik yaratabileceğini belirtmişti.

Haber Ara