Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rumlar bildiğiniz gibi! Zirvedeki öneriyle neye uğradıklarını şaşırdılar

GKRY, Kıbrıs Kolaylaştırıcılar Grubu Toplantısı'nda 'KKTC'li vekillerle ortak çalışma' önerisini reddetti. KKTC Ulusal Birlik Partisi Milletvekili ve Genel Sekreteri Hasipoğlu, 'İsviçreli moderatör 'Sizler halklarınızın seçilmiş vekillerisiniz, niye siz Kıbrıs'ta meclis heyetleri olarak meclislerinizi ziyaret etmiyorsunuz? İklim değişikliği, Avrupa Birliği uyum yasaları, deprem ve afet gibi konularda niye ortak bir yasa çalışması yapmıyorsunuz?' diye bir öneri ortaya koydu.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-26 12:05:12

Rumlar bildiğiniz gibi! Zirvedeki öneriyle neye uğradıklarını şaşırdılar

KKTC Ulusal Birlik Partisi Milletvekili ve Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) marjında gerçekleşen Kıbrıs Kolaylaştırıcılar Grubu Toplantısı'nda, İsviçreli moderatör Laurent Wehrli'nin önerisinin Rum heyeti tarafından reddedildiğini ifade etti. Cenevre'deki PAB'ın 148'inci genel kurul toplantısına, KKTC Cumhuriyet Meclisi'ni temsilen Hasipoğlu'nun yanı sıra Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Asım Akansoy ve Demokrat Parti Milletvekili Serhat Akpınar da katıldılar.

Hasipoğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yılda bir kez düzenlenen PAB toplantısına KKTC'den siyasi partiler olarak davet aldıklarını ve KKTC'den heyet başkanı olarak toplantıya katıldığını belirtti. Bu toplantının kendileri için önemli bir platform olduğunu vurgulayan Hasipoğlu, diğer ülkelerin vekilleriyle görüşüp, Kıbrıs meselesini anlatma ve lobi yapma fırsatı bulduklarını dile getirdi.

TBMM heyeti ile yaptıkları görüşmelerin ardından strateji toplantısı düzenlediklerini aktaran Hasipoğlu, uluslararası kuruluşlara üyelik müracaatları gibi konuları ele aldıklarını söyledi. Ayrıca Azerbaycan ile ilişkilerin geliştiğini ve ticari iş birliklerinin arttığını belirtti.

Hasipoğlu, Bahreyn ve Pakistan heyetleriyle yaptıkları görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafının "iki devletli çözüm" tezini ilettiklerini ve egemenlik eşitliği taleplerini vurguladıklarını ifade etti. Ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının çözüm planlarına "evet" dediğini ancak Kıbrıs Rum kesiminin sürekli olarak "hayır" dediğini hatırlattı.

Kıbrıs Kolaylaştırıcılar Grubu Toplantısı'nda İsviçreli moderatörün ortaya attığı iklim değişikliği ve deprem gibi konularda ortak bir yasa çalışması yapılması önerisinin Rum heyeti tarafından reddedilmesinin, Rumların eşit statü taleplerini kabul etmediğini bir kez daha gösterdiğini belirten Hasipoğlu, bu retçi tavırların KKTC'nin uluslararası eşit statü talebinin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi.

Haber Ara