Dolar

32,3066

Euro

34,6922

Altın

2.412,37

Bist

10.045,74

Romanya’da, ‘Kudüs Krizi’ patlak verdi!

Romanya Başbakanı Dăncilă’nın, “Tel Aviv’deki büyükelçiliğimizi Kudüs’e taşıyacağız” açıklamasına Cumhurbaşkanı Lohannis’ten tepki geldi. Cumhurbaşkanı, 'Elçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasına ilişkin nihai karar bana aittir' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-25 01:22:26

Romanya’da, ‘Kudüs Krizi’ patlak verdi!

 toka

Romanya Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında, ‘Kudüs' krizi yaşanıyor. Romanya Başbakanı Viorica Dăncilă'nın, hükümetinin İsrail'deki Romanya Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den, Kudüs'e taşınacağını açıklamasına, Cumhurbaşkanı Klaus Lohannis'ten sert tepki geldi.
Cumhurbaşkanı Lohannis, Başbakan Dăncilă'yı ‘dış politikadan habersiz' olmakla suçladı.

BAŞBAKAN'A ‘CAHİL' SUÇLAMASI

Lohannis dün yaptığı açıklamada, Dăncilă hükümetinin Büyükelçiliği, Tel Aviv'den Kudüs'e taşımasına izin vermeyeceğini ve taşıma kararını verecek kişinin başbakanın değil, kendisi olduğunu söyledi. Ayrıca Dăncilă'yı dış politikadan 'habersiz' olmakla suçladı.
Cumhurbaşkanı Iohannis, AFP'nin Bükreş merkezli muhabiri Lonut Lordachescu'ya verdiği demeçte, "Elçiliğin, Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasına ilişkin nihai karar bana aittir. Başbakan, Dışişleri konusunda tam bir cehalet gösteriyor" dedi.

NETANYAHU, ROMANYA BAŞBAKANI'NI TEBRİK ETTİ

Başbakan Dăncilă, Washington'daki Yahudi lobisinin yıllık AIPAC Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Romanya Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıyacağınıbelirterek, "Bugün bu kararı, Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) izleyicisinin önünde duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Romanya Başbakanı olarak yönettiğim hükümet, elçiliğimizi İsrail Devleti'nin başkenti Kudüs'e taşıyacak. Romanya Başbakanı Viorica Dăncilă olarak size söz veriyorum: Romanya, Yahudi halkına ve İsrail Devletine destek veren aynı sadık arkadaş ve İsrail'in Avrupa en güçlü sesi olmaya devam edecek” dedi.
İsrail başbakanı Netanyahu ise, ABD'ye hareket ederken uçakta Romanya Başbakanı Dăncilă'yı arayarak tebrik etti. Dancila, daha sonra AIPAC konferansına katılan İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir araya geldi.

OLAYLARIN FİTİLİNİ TRUMP ATEŞLEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki kriz aşılırsa Romanya, Kudüs'e büyükelçiliğini taşıyan ilk Avrupa ülkesi olacak.
ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamıştı. Bütün tepkilere rağmen ABD, Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini, Kudüs'e taşımıştı.

Haber Ara