Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Reuters: Libya Türkiye'den resmen asker talep etti

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Ankara'dan resmen askeri destek istediği iddia edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-27 09:33:16

Reuters: Libya Türkiye'den resmen asker talep etti

Reuters haber ajansı, Libya'daki meşru hükümeti devirmeye çalışan General Halife Hafter'e bağlı güçlerin başkent Trablus'a başlattığı saldırıyı önlemek için Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Ankara ile temasa geçerek, resmen asker talebinde bulunduğunu kaydetti.

KARA, HAVA, DENİZ ALANLARI

Yardım talebi kara, hava ve deniz olmak üzere üç konuda yapıldı.

ERDOĞAN: TEZKEREYİ MECLİS'E SUNACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (26 Aralık) yaptığı açıklamada meclis açılır açılmaz ilk işlerinin Libya'ya asker gönderme tezkeresini parlamentoya sunmak olacağını söylemişti.

LİBYA'DAN SİNYAL

Libya'nın uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Şu anda bir davet olduğuna göre icabet ederiz" sözlerinin ardından Ankara'dan askeri destek talep edebileceklerini duyurmuştu. Libya İçişleri Bakanı Fathi Başağa, "Trablus'ta savaş şiddetlenirse, askeri destek davetinde bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-LİBYA MUTABAKATI

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, 27 Kasım'da İstanbul'da bir mutabakat imzalamıştı.

Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası'na göre Türkiye, Libya'da Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına destek verecek. İki ülke ortak tatbikat ve istihbarat paylaşımında bulunacak. Kara, deniz ve hava araçları ile eğitim üsleri tahsis edilebilecek. Ayrıca Ortak Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi de kurulabilecek.

Ayrıca mutabakat kapsamında iki ülkenin deniz sahanlığı da belli olmuş, deniz sınırı çizilmişti.

 

Haber Ara