Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Putin'den açık tehdit: F-16'ları da yok edeceğiz

“Ukrayna F-16'ları üçüncü ülkelerin havaalanlarında meşru hedefimiz olacak” diyen Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı verme planı ve Ukraynalı pilotların eğitimi ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-28 09:28:12

Putin'den açık tehdit: F-16'ları da yok edeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Tver bölgesindeki askeri havacılık eğitim merkezini ziyareti sırasında Ukrayna'ya verilecek F-16 savaş uçaklarının, üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda meşru hedef olacaklarını belirtti. Putin, Rus ordusu havacılık biriminin Ukrayna'daki çatışmalarda etkili olduğunu ve bu sürece katkı sağladığını ifade etti.

Savaş uçağı pilotlarının işinin zorluğuna dikkat çeken Putin, Rus Su-34 bombardıman uçağı, Su-30 ve Su-57 gibi modellerin çatışma bölgesinde başarılı bir performans sergilediğini söyledi.

Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları sağlama planlarına tepki gösteren Putin, bu durumun çatışma alanında değişiklik yaratmayacağını ve Rusya'nın bu uçakları diğer silahlar gibi etkisiz hale getireceğini belirtti.

F-16'ların nükleer silah taşıma kapasitesine vurgu yaparak, bu durumu dikkate alacaklarını ifade eden Putin, bu uçakların NATO havaalanlarından kullanılması halinde herhangi bir yerde bulunmalarının Rusya için meşru bir hedef olacağını söyledi.

Putin ayrıca, ABD'nin savunma harcamalarının Rusya'nınkinden daha yüksek olduğunu belirterek, Rusya'nın NATO ile savaşmayı planladığı iddialarını reddetti ve Baltık ülkeleri ile Polonya'ya saldırma ihtimalini "saçmalık" olarak nitelendirdi.

Rusya'nın çoklu ve çok dilli bir ülke olduğunu vurgulayan Putin, "Rusya sadece Rusların değil, birçok etnik gruba ve farklı dinlere sahip insanların ülkesidir" dedi. "Rusya sadece Ruslar için" gibi şovenist söylemleri endişe verici bulduğunu dile getiren Putin, bu tür düşüncelerin ülkeyi yok edebileceğini ve asıl zararı Rus halkına vereceğini belirtti.

Putin ayrıca, Rusya'nın çok dilli yapısını göz önünde bulundurarak diğer dinlere mensup insanlara saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. "Her zaman diğer dinlere mensup olan kardeşlerimize, Müslümanlara, Yahudilere ve diğerlerine saygılı davranmalıyız, zaten bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Ara