Dolar

32,3787

Euro

34,7386

Altın

2.405,86

Bist

10.082,25

Pompeo: ABD, İran’ın Çin ve Rusya’dan silah alınmasına müsaade etmeyecek

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’ın, Rusya ve Çin’den silah alımını engelleyeceğini duyurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-16 21:32:49

Pompeo: ABD, İran’ın Çin ve Rusya’dan silah alınmasına müsaade etmeyecek


 ABD'nin İran'a yönelik uluslararası alanda koyduğu silah ambargosunun süresi 18 Ekim'de bitiyor.
ABD'nin Tahran'a yönelik BM yaptırım kararlarını eski haline getirme mekanizması ‘snapback'i aktifleştirecek olması gündemi meşgul ediyor.


Bir radyoya konuk olan Pompeo konuşmasında, ‘Söz konusu ambargonun uzatılması için şu ana kadar hiçbir şey yapılmadı. Bu nedenle bunun sorumluğunun ABD üstlendi.İran'ın Çin'den tanklar ve Rusya'dan hava savunma sistemlerini edinmesini ve ardından bu silahları Macron'un Lübnan'daki çabalarını baltalayan Hizbullah'a satmasını engelleyeceğiz' dedi.


İran'ın daha fazla silah ve güç sahibi olmasına karşı çıkılması gerektiğini savunan Pompeo, İran'ın ekonomisini zora sokan engellemelerin kademeli olarak kaldırılması karşılığında nükleer silah edinmesini engelleyen 2015'te yürürlüğe giren anlaşmaya destek vermeyen müttefikleri olduğu açıklamasını yaptı.

2015 tarihinde imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı, nükleer anlaşma paktının üye devletlerini kendi içinde barındıyordu. İran için yapılan nükleer silah oylamasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere üyelerinin büyük çoğunluğu ABD'nin snapback mekanizmasını yürürlüğe koyamayacağı ortak kanaatiyle veto etti.


Çünkü 2018 yılında Washington'un nükleer anlaşmadan çekilmesiyle söz konusu snapback mekanizmasının aktifleşmesi engellendi. Bu durumda yasal bir zeminde buluşmayan uluslararası yaptırımların yeniden uygulanmasını illegal kılıyor.

 

 

Haber Ara