Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Gazze'de yaşananları “dünya için barbarca bir güç deneyi” olarak niteleyerek ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu sert sözlerle hedef aldı. Petro, mesajın sadece Filistin halkına değil tüm dünya halklarına verildiğini ifade etti.
Santa Marta kentinde düzenlenen 3. Latin Amerika ve Karayip Halkları Sosyal Zirvesi'nde konuşan Petro, ABD ve İsrail'e yönelik eleştirilerini ayrıntılı biçimde dile getirdi. Gazze'de yaşananlara değinen Petro, “Gazze'de yaşananlar, dünya için barbarca bir güç deneyidir. Mesaj, sadece Filistin halkına değil tüm dünya halklarınadır. İki kişi, kendini tamamen yalnız hissediyor: Bay Trump ve Netanyahu.” ifadelerini kullandı.
ABD'nin Karayipler ve Pasifik'te uyuşturucu taşıdığı iddiasıyla teknelere düzenlediği saldırılara tepki gösteren Petro, “Bunların arasında tek bir uyuşturucu kaçakçısı bile yok. Ölenler, dünyanın yönünü belirleyen yasa dışı ticarette çalışan yoksul emekçilerdi. Buna karşıyım, Trump ve yalancı arkadaşları, yalancı Rubio (ABD Dışişleri Bakanı), sizin öldürdükleriniz uyuşturucu kaçakçısı değil.” dedi.
“JAGUARI UYANDIRMAYIN” UYARISI
Petro, konuşmasının devamında Trump'a sert uyarılarda bulundu. Bölgesel güç dengesine gönderme yapan Petro, “Efsanede söylendiği gibi altın kartal, kondora saldırmaya kalkarsa jaguar uyanacaktır, kondora saldırmaya cesaret ederse bunun karşılığı olacaktır. Jaguarı uyandırmayın, Rubio ve Trump'a şunu söylerdim: 'Dikkat edin, özgürlük savaşçılarının Karayipler'inden geçiyorsunuz, Bolivar'ın vatanıyla uğraşıyorsunuz.'” ifadelerini kullandı.
ABD ile diyaloğun hâlâ mümkün olduğunu belirten Petro, bunun ancak yüz yüze eşitlik çerçevesinde ve boyun eğmeme şartıyla sağlanabileceğini vurguladı.
aa
Yorum Yap