Peru, yasa dışı madencilikle bağlantılı organize suç örgütlerinin neden olduğu kanlı olaylarla bir kez daha gündeme geldi. La Libertad bölgesindeki Pataz eyaletinde geçen hafta silahlı bir grup tarafından kaçırılan 13 madencinin elleri bağlı ve başlarına sıkılan tek kurşunla infaz edildikleri belirlendi. Yerel basında yer alan haberlere göre, cesetlerin ormanlık bir alanda toplu halde bırakıldığı tespit edildi.
Peru'nun dünyanın önde gelen altın üreticisi ülkelerinden biri olmasına rağmen, yıllardır yasa dışı madencilik faaliyetleri ve bu faaliyetlere karışan organize suç gruplarıyla mücadelesinde büyük zorluklar yaşadığı biliniyor.
PATAZ BELEDİYE BAŞKANI: “SORUMLULAR DERHAL YAKALANMALI”
Pataz Belediye Başkanı Aldo Carlos Marino, olayla ilgili yaptığı açıklamada, bu tür vahşi saldırıların “şiddetle ve nefretle kınanması gerektiğini” belirtti. Marino, “Sorumluların adalet önüne çıkarılması için tüm güvenlik birimlerinin derhal harekete geçmesi gerektiğini” vurguladı.
Başkan, halkın güvenliğinin sağlanması adına bölgeye acil müdahale çağrısında bulunarak, bölge halkının korku içinde yaşadığını da sözlerine ekledi.
ÇALIŞTIKLARI MADEN ŞİRKETİNDEN SERT AÇIKLAMA
13 madencinin çalıştığı şirketten yapılan yazılı açıklamada, Peru hükümetine güvenlik önlemlerinin artırılması yönünde çağrıda bulunuldu. Şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yasa dışı madencilikle bağlantılı suçlular tarafından acımasızca öldürülen 13 kişinin aileleriyle dayanışma içindeyiz. Böylesine korkunç bir kayıptan duyduğumuz derin üzüntüyü ifade ediyoruz.”
Bu açıklama, ülke genelinde büyük yankı uyandırırken, bölgedeki diğer madencilik faaliyetlerinin de ciddi tehdit altında olduğu tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
ULUSAL POLİS GENİŞ ÇAPLI OPERASYON BAŞLATTI
Peru Ulusal Polisi, olayın ardından bölgede geniş çaplı bir arama ve operasyon başlattığını duyurdu. Yetkililer, saldırının ardında yasa dışı altın madenciliğini kontrol eden silahlı suç örgütlerinin olduğunu değerlendiriyor.
Pataz eyaletinde geçen yıl ilan edilen olağanüstü hal hâlâ yürürlükte olsa da, son olay bu önlemlerin yeterli olup olmadığı sorusunu yeniden gündeme getirdi.
PERU'DA YASA DIŞI MADENCİLİK TEHDİDİ BÜYÜYOR
Güney Amerika ülkesi Peru, her yıl binlerce kilo altın üretmesine rağmen, bu sektördeki yasa dışı faaliyetler nedeniyle hem ekonomik hem de sosyal alanda büyük zarar görüyor. Uzmanlar, organize suç örgütlerinin yasa dışı altın madenlerinden milyarlarca dolarlık gelir elde ettiğini belirtiyor.
Bu karanlık yapıların, yasal maden şirketlerine, çalışanlara ve bölge halkına yönelik saldırıları her geçen yıl artarken, hükümetin attığı adımların yetersiz kaldığına dair eleştiriler de büyüyor.