Dolar

32,2636

Euro

34,7153

Altın

2.401,00

Bist

10.336,50

Paris’te Charlie Hebdo davası başlıyor: Sanıklardan 2’si Türkiye kökenli

14 sanığın bulunduğu davada baş sanık Türkiye kökenli Fransız vatandaşı Ali Rıza Polat.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-02 15:40:09

Paris’te Charlie Hebdo davası başlıyor: Sanıklardan 2’si Türkiye kökenli

Mizah dergisi olan Charlie Hebdo dergisinin Paris'te bulunan binasına 2015 yılının ocak ayında düzenlenen saldırıda 12 kişinin, Yahudi marketi Hyper-Cacher ve Montrouge mahallesinde 5 kişinin öldürüldüğü saldırılarla ilgili dava bugün başlıyor.

Dava kapsamında yargılanan 14 sanığın içinde Türkiye kökenli isimlerden Ali Rıza Polat'ın saldırılarda ‘kilit rol oynadığı' belirtilirken Metin Karasular'ın da yardım ve yataklık yaptığı, finans sağlamasına yardım ettiği iddia ediliyor.

Saldırıları düzenleyen Cherif ve Said Kouachi kardeşler ile AhmedyCoulibaly'ın birkaç gün içinde yaptıkları zincirleme saldırıların sonunda polis operasyonlarında öldürülmüştü. Saldırıyı El Kaide üstlendi.

ChalieHebdo olayının öncesinde ve sonrasında neler olmuştu?

Fransa'nın yakın tarihinin en travmatik yaralarını açan Charlie Hebdo saldırısı 7 Ocak 2015'te düzenlenmişti. Beş yıl önce 7 Ocak'ta Cherif ve Said Kouachi kardeşler derginin binasını basıp 12 kişiyi ve bina dışındaki bir polisi öldürdü. Daha önce Danimarka'da Jyllands-Posten'in de yayımladığı Muhammed Peygamber karikatürünü kapak yapan Charlie Hebdo dergisi İslam dünyasının tepkisini çekmişti.

Macron: “Editöryel seçimlere karışmak görevim değil”

Charlie hebdo dergisi dünkü sayısında Hz. Muhammed karikatürünü yeniden yayımladı.

Bunun üzerine Charlie Hebdo davası başlarken Fransa Cumhurbaşkanı Macron,

Fransız hukuku çerçevesinde ülkede vatandaşların dine hakaret olarak algılanabilecek ifadeler kullanma özgürlüğüne sahip olduğunu ve bu hakkın korunduğunu söyledi.

Macron, Cumhurbaşkanı olarak vicdan özgürlüğünü ve dolayısıyla dine hakaret sayılabilecek ifadeler kullanma özgürlüğünü "korumakla" yükümlü olduğunu ifade etti. Macron, gazetecilerin editöryel kararlarına ilişkin hükme varmanın kendisinin görevi olmadığını söyledi.

Yaptığı açıklama kapsamında Macron, 2015 yılının Ocak ayındaki terör saldırısında yaşamını yitiren kişileri de andı.

Haber Ara