Dolar

32,5126

Euro

34,7491

Altın

2.486,35

Bist

9.524,59

NYT: Darbeciler Başbakan Scholz'u öldürecekti

Alman polisinin Alman hükümetini devirmeye çalıştığı iddia edilen örgüte karşı geçen hafta başlattığı operasyonlara ilişkin yeni detaylar paylaşıldı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-14 23:08:51

NYT: Darbeciler Başbakan Scholz'u öldürecekti

The New York Times'ın (NYT) haberine göre, Alman polisi 'Reich Vatandaşları'nın darbe planı hazırlıklarını engellememiş olsaydı, Almanya Başbakan Olaf Scholz'un hayatı büyük tehlike altında olacaktı.

Gazetenin haberine göre, geçen hafta ülke çapında çok sayıda bölgede düzenlenen büyük çaplı baskınların ardından, grubun ateşli silahlar stokladığı ve parlamentoya saldırmayı planladığı ortaya çıktı.

NYT'de yayımlanan makalede, "soruşturmaya yakın" üç yetkiliye dayanarak aktarılan bilgiler arasında, komploculara ait binalarda bulunan belgelerin grubun Başbakan Scholz'u öldürme amacı taşıdığını ortaya koyduğu iddia edildi. Ele geçirilen belgeler arasında, planı imzalayanların "ölümcül işkence altında konuşmama yemini" ettiği, 100'den fazla sır tutma anlaşması yapıldığı bildirildi.

NYT kaynaklarına göre, baskınlarda 40 ateşli silah ele geçirilirken, yetkililer daha fazla silahın gizlenmiş olabileceğinden şüpheleniyor.

Ayrıca, darbe başarılı olsaydı Almanya'da yönetimi devralacak olan ve elebaşı olduğu iddia edilen Reuss Prensi Heinrich XIII'in, Leipzig kentindeki Rus konsolosluğuyla bağlantı kuracağı iddia edildi.

Heinrich'in en az iki kez Rus diplomatlarla görüştüğü ifade ediliyor.

Ancak gazete, müfettişlerin Moskova'nın görüşme tekliflerine yanıt verdiğine dair herhangi bir ipucu bulunamadığını aktardı.
Sanıklar arasında Vitalia B. isimli bir Rus uyruklu kadın da bulunuyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, olayla ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda, iddia edilen darbe planını Almanya'nın iç meselesi olarak nitelendirerek Rusya'nın komplocularla herhangi bir ilgisi olduğunu yalanlamıştı.

Makalede, zanlılar arasında ülkenin sağcı Almanya için Alternatif partisinin AfD iki mevcut ve bir eski üyesi olduğu iddia edildi.
Örgütün köklerinin ise, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman devletinin egemen bir ülke olmadığına inanan sözde Reichsbuerger'den ("Reich Vatandaşları") oluştuğu iddia ediliyor.

Haber Ara