Dolar

32,2802

Euro

34,8083

Altın

2.412,22

Bist

10.267,09

Nobelli yazardan Rus aydınlarına: Neden susuyorsunuz? Kardeşiz

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Belaruslu yazar Svetlana Aleksiyeviç, Rus aydınlarına hitaben bir açık mektup kaleme aldı. Lukaşenko karşıtı muhalefetin kurduğu Koordinasyon Konseyi'nin henüz gözaltına alınmayan tek üyesi olan yazar, Rus aydınlarının tutumunu eleştirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-10 07:34:57

Nobelli yazardan Rus aydınlarına: Neden susuyorsunuz? Kardeşiz

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Belaruslu yazar Svetlana Aleksiyeviç, Rus aydınlarına hitaben bir açık mektup kaleme aldı. Lukaşenko karşıtı muhalefetin kurduğu Koordinasyon Konseyi'nin henüz gözaltına alınmayan tek üyesi olan yazar, Rus aydınlarının tutumunu eleştirdi. Yazarlar derneği Pen'in Belarus şubesi internet sitesinde yayınlanan mektup şöyle:

"Koordinasyon Konsey Prezidyumu'ndaki dostlarım ve fikirdaşlarımdan kimse kalmadı. Hepsi ya hapiste, ya da yurtdışına sürüldü. Bugün en son Maksim Znak'ı aldılar.

Önce ülkemizi elimizden aldılar, şimdi de en iyilerimizi. Ama saflarımızdan koparılanların yerine yüzlerce yenisi gelecek. Ayaklanan Koordinasyon Komitesi değildi. Ayaklanan ülkeydi. Her zaman söylediğim şeyi tekrarlamak istiyorum. Biz bir darbe hazırlığında değildik. Biz ülkemizin ayrışmasını engellemek istedik. Biz toplumda diyaloğun başlamasını istedik. Lukaşenko sokakla muhatap olmayacağını söylüyor, sokak dediği ise her pazar ve her gün dışarıya çıkan yüz binlerce insan. Bu sokak değil, halktır.

İnsanlar sokağa artık küçük çocuklarıyla birlikte çıkıyor, çünkü kazanacaklarına inanıyorlar.

Ayrıca Rus aydınlara seslenmek istiyorum. Neden susuyorsunuz? Destek açıklayan nadir sesler duyuyoruz sadece. Küçük ama gururlu bir halkın üstünde tepinildiğini görmenize rağmen neden susuyorsunuz? Biz sizin kardeşiniz ne de olsa.

Halkıma da onu sevdiğimi söylemek istiyorum. Onunla gurur duyuyorum.

İşte, yine birileri kapıyı çalıyor."

Tihanovskaya'dan Rusya'ya çağrı

Bu arada Belarus devlet başkanlığı seçimlerini Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya kaybeden muhalif aday Svetlana Tihanovskaya, Belarus ile Rusya'nın iyi ilişkilere sahip olması gerektiğini söyledi.

Polonya'nın Karpacz kentinde düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu'nda konuşan Svetlana Tihanovskaya, "Rusya, Belarus'un hayatında çok önemli bir rol oynuyor, zira ülkelerimizi ticari ilişkilerle birbirine bağlı. Rusya'ya sırt çeviremeyiz. Rusya her zaman komşumuz olacak ve bu ülkeyle iyi ilişkilere sahip olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Sputnik'in aktardığına göre, Belarus'un tüm komşularıyla iyi ilişkiler istediklerini belirten Tihanovskaya, "Şu anda tüm ülkelerden bize kendi sorunlarımızla bizzat uğraşma fırsatı vermelerini talep ediyoruz" diye konuştu.

9 Ağustos'ta Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun yüzde 80.1 oy oranı ile önde tamamladığı devlet başkanlığı seçimlerinin adil ve şeffaf olmadığını ve sonuçların hileli olduğunu öne süren muhalefet, seçimlerin tekrarlanması için gösteriler ve grevler organize ediyor.

Öte yandan Belarus Soruşturma Komitesi, muhalefet tarafından kurulan Koordinasyon Konseyi üyelerinden Mariya Kolesnikova ve Maksim Znak'ın iktidarı ele geçirme çağrıları hakkındaki ceza davası kapsamında şüpheli bulunduklarını, her ikisi hakkında da tutuklanma kararı verildiğini duyurdu.

Belarus Soruşturma Komitesi basın dairesinden yapılan açıklamada, muhaliflere ait Koordinasyon Konseyi üyelerinden Mariya Kolesnikova ve Maksim Znak'ın iktidarı ele geçirme çağrıları hakkındaki ceza davası kapsamında şüpheli bulundukları, her ikisi hakkında da tutuklanma kararı verildiği belirtildi.

Açıklamada, “Soruşturma Komitesi Ana Soruşturma İdaresi, Belarus Cumhuriyeti Ceza Kanununun 361. Maddesinin 3. Bölümü uyarınca Belarus Cumhuriyeti Başsavcılığı tarafından başlatılan ceza davasıyla ilgili soruşturmaya devam ediyor. Şüpheli Mariya Kolesnikova ve Maksim Znak hakkında savcı onayı ile tutuklama kararı alındı” ifadelerine yer verildi.

Aynı suçu işlediği şüphesiyle eski Belarus devlet başkanı adayı muhalif Viktor Babariko'nun avukatı İlya Saley'in de gözaltına alındığı ifade edilen açıklama, şöyle devam etti:

“Şu anda yürütülen soruşturma sırasında, Koordinasyon Konseyi adı verilen sivil toplum kuruluşuna üye olan bazı kişilerin ülkedeki sosyo-politik, ekonomik ve iletişimsel durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik eylemler gerçekleştirdiğine, Belarus Cumhuriyeti'nin ulusal güvenliğine zarar verdiğine dair kanıtlar elde edildi.”
Söz konusu eylemlerin basın yayın kuruluşlarını ve Internet kaynaklarını kullanma yoluyla gerçekleştirildiğini aktaran Soruşturma Komitesi, şu anda ceza davası ile ilgili tüm ayrıntıları belirlemeye yönelik soruşturma faaliyetlerinin yürütüldüğünü vurguladı.

Kaynak: Türkrus

Haber Ara