Dolar

32,2665

Euro

35,0773

Altın

2.465,52

Bist

10.319,96

Nobel Akademi’de, ‘deprem’ sürüyor

Verdiği ödüllerle tartışma konusu olan; ‘yolsuzluk’ ve ‘cinsel taciz’ skandallarıyla gündemden düşmeyen Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibini belirleyen İsveç Akademisi'nde, kadın üyelerinden Sara Danius da istifa etti. Akademi geçen yıl cinsel saldırı skandalı ile sarsılmış, Nobel Edebiyat Ödülü verilememişti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-27 09:59:36

Nobel Akademi’de, ‘deprem’ sürüyor

 

Nobel Akademi'de “istifa depremi” sürüyor. Yolsuzluk ve cinsel taciz skandallarıyla gündemden düşmeyen, verdiği ödüllerle tartışma konusu olan Nobel Akademi'nin eski Daimi Genel Sekreteri Sara Danius da cinsel taciz saldırılarına tepki göstererek istifa ettiği açıklandı.

56 yaşındaki Sara Danius, yayınladığı mesajında, "Koltuğumu bırakma kararı aldım. Bu görev bir onurdu" dedi.

GÖREVİNİ BIRAKAN
İLK KADIN DAİMİ SEKRETERİ

Stokholm Üniversitesi'nde akademisyen olan Danius, 2013 yılında akademiye katılmıştı. Geçtiğimiz yıl görevi bırakan Danius, akademinin ilk kadın daimi sekreteriydi.

İstifanın arkasında Nisan 2018'de akademiyi sarsan cinsel taciz ve sızıntı ve yolsuzluk skandalları yatıyor. Akademinin üyeleri arasında yer alan Katarina Frostenson'un eşi Claude Arnault, genç bir kadına tecavüz etmekten suçlu bulunmuştu. İsveç Akademisi, edebiyat çevrelerinde oldukça etkili bir foruma sahip olan Arnault'u maddi olarak destekliyordu. İki yıl hapis cezasına mahkum edilen Jean-Claude Arnault'un, Nobel Ödülü'nü kazananların ismini kamuoyuna sızdırdığı da iddia edilmişti. Skandal, Fronstenson'un istifa etmesine neden olmuştu. Danius da akademiyi sarsan krizin yönetimi konusunda eleştiri oklarının hedefi olmuştu. 

CİNSEL TACİZ SKANDALI YÜZÜNDEN
GEÇEN YIL ÖDÜL VERİLMEMİŞTİ

Danius'un istifası sonrası İsveç Akademisi'nin Daimi Sekreteri Anders Olsson tarafından yapılan açıklamada, boşalan koltukların kadınlar tarafından doldurulacağı belirtildi. İlerleyen yaşı nedeniyle görevi bırakmaya hazırlanan Olsson, "Akademide kadın ve erkek dengesini korumak önemli" dedi.

Taciz ve yolsuzluk tartışmaları yüzünden bir grup Akademi üyesinin çalışmalara katılmama kararı almasının ardından nisan ayı ortasında İsveç Kralı devreye girmişti.

İsveç Akademisini sarsan skandal nedeniyle geçtiğimiz yıl Nobel Edebiyat Ödülleri verilmemişti. Bu yıl iki ödül birden verilecek.

 

Haber Ara