Dolar

32,3269

Euro

34,6863

Altın

2.406,87

Bist

10.045,74

Netanyahu seçimler öncesi aşırı sağcı ve ırkçılara oynuyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ülkedeki Arap nüfusa sözlü saldırıda bulunarak İsrail “sadece Yahudilere aittir” dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-11 08:34:34

Netanyahu seçimler öncesi aşırı sağcı ve ırkçılara oynuyor

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Savaş konumu alan Netanyahu İsrail'in “bütün vatandaşlarının devleti olmadığını” ifade etti. Netanyahu'nun bu çıkışı ise yaklaşan seçimlerde Arap karşıtı olan uç kesimlerin desteğini almak için yapılmış bir girişim olarak değerlendirildi.

Netanyahu tarafından Facebook üzerinden yapılan bu açıklamalar ülkenin beşte birini oluşturan 1.6 milyon Arap'ı hedef aldı. TV Sunucusu Rotem Sela tarafından sorulan soruya cevaben Netanyahu, “Yürürlüğe konan temel milliyet kanununa göre, İsrail Yahudilerin milli devletidir ve sadece onlarındır” diye yazdı. Ardından yazdığı ek bilgide ise “İsrail'in Arap kökenli vatandaşlarıyla bir sorunu yok. Hepimiz gibi eşit haklara sahipler” yorumunu yazdı.

 Ancak sonrasında bir kabine toplantısında AFP Haber Ajansı'nın da bildirdiği üzere “İsrail bütün vatandaşlarının değil sadece Yahudilerin milli devletidir” şeklinde konuştu.

Ancak yaklaşan 9 Nisan seçimi öncesi anketler merkezde kurulacak bir ittifakın Netanyahu'yu koltuğundan edebileceğini öngörüyor.

Netanyahu'nun başrakibi Benny Gantz ise ülkenin Arap parlamenterlerin üye olduğu partileriyle birlikte bir koalisyon yönetimi oluşturacaklarını söylüyor. Bu ise Filistin üzerinde önemli ödünler verilmesine neden olacak.

Kaynak: Independent

 

Haber Ara