Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Netanyahu için, yolun sonu gözüktü

Seçimlere bir ay gibi kısa zaman kala İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit’in, Başbakanı Netanyahu’yu 'yolsuzluk, rüşvet ve sahtekârlık' ile suçlaması, Netanyahu’yu zor durumda bıraktı. İsrail ve dünya basınında çıkan haberlerde ‘Netanyahu için yolun sonu gözüktü”, “Yeniden seçilme şansı azaldı” yorumları yapılıyor. Netanyahu, ise yaşananları ‘bir cadı avı’na benzetti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-01 09:35:30

Netanyahu için, yolun sonu gözüktü

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit'in, 9 Nisan'da yapılacak seçimler öncesinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu "yolsuzluk, rüşvet ve sahtekârlık" ile suçlaması, ülke ve dış başında, “Netanyahu için yolun sonu gözüktü” yorumları yapılıyor. 

Başsavcının suçlamalarına tepki gösteren Başbakan Netanyahu ise, yaşananların ciddi bir cadı avı olduğunu söyledi.
Başbakan Netahyahu'nun avukatı dün yaptığı açıklamada ise, savcının suçlamalarının, Netanyahu'nun yeniden seçilme şansını ciddi şekilde engelleyebilecek bir girişim olduğunu belirtti.

NETANYAHU: YAŞANANLAR BİR CADI AVI

Adalet bakanlığı ise, duruşma tarihinin henüz belirlenmediğini söyledi.
Televizyonda canlı yayınlanan konuşmada Başbakan Netanyahu, yaşananları bir cadı avı olarak, Başsavcının kendisine yönelik, suçlamaları reddettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Solun baskısı başarılı oldu. Burada korkunç bir şey oldu ve İsrail demokrasisini incitiyor. Ülkenin tarihinde ik defa seçimden önce sağ kanadı devirmek ve solu liderliğe taşımak için bir yola girildi. Bu planlar çökecek” dedi.

BAŞSAVCI'DAN BAŞBAKANA
AĞIR SUÇLAMALAR…

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit'in açıklamalarında ise, Başbakan Netanyahu suçlanarak, “Kamu hizmeti ve ona olan inancını incittiniz” dedi.
Netanyahu hakkında suçlamaların sürdüren Başsavcısı Mandelblit açıklamalarına, "Bir çıkar çatışması içinde hareket ettiniz, kişisel çıkarlarınız ve ailenizin çıkarları ile ilgili diğer hususları göz önüne alarak otoritenizi kötüye kullandınız. Sizin altında çalışan kamu görevlilerini bozdunuz" diye ekledi.

PARTİSİ LİKUD: AÇIKLAMALAR
SEÇİMLERE MÜDAHALE

Netanyahu'nun partisi Likud ise Başsavcı'nın açıklamalarına tepki göstererek, yapılanları siyasi zülüm olarak nitelendirdi.

Partisi Likud; Başsavcı'nın, Netanyahu'ya yönelik ‘sahte suçlamaları' çürütmek için bir fırsat vermeden, seçimlere bir ay önce kala yayınlaması, seçimlere açık ve benzeri görülmemiş bir müdahale olduğunu söyledi.
Başsavcı'nın, Başbakan Netanyahu'ya yönelik "yolsuzluk, rüşvet ve sahtekârlık" suçlamalarıyla suçlandığını kararını açıklamasından sonra, siyasi muhelifler ise Başbakanın istifasını istedi.

İŞÇİ PARTiSİ LİDERİ GABBAY: NETANYAHU
İSRAİL DEVLETİNİ UTANDIRIYOR

Muhalifetteki İşçi Partisi Genel Başkanı Avi Gabbay da, Başbakan Netanyahu'yu istifaya çağırarak şunları söyledi:
“Netanyahu, İsrail halkını ve devletini utandırıyor. Kendini kurtarmak için her şeyi mahvediyor. İsrail vatandaşları yolsuzluk yapan liderleri istemiyor” dedi.

Başbakan Netanyahu, defalarca suçlandığı halde kenara çekilmeme konusunda ısrar etti.
Başsavcı'nın, Netanyahu'nun yolsuzluk suçlamasıyla ilgili suç duyurusunda bulunma kararı, Başbakan'ın 9 Nisan'da yapılacak seçimlerde tekrar seçilme şansını önemli ölçüde etkileyeceği öne sürülüyor.

Netanyahu duruşmasında başarısız olursa, İsrail tarihinde suçlanan ilk Başbakan olacak.

NETANYAHU'YA YÖNELİK SUÇLAMALAR

Başbakan Netanyahu'ya yönelik suçlamalarda en ciddi olanı ise 4.000 davası.. Başbakan, Bezeq telekom şirketlerine düzenleyici faydalar sunmakla suçlanıyor.
2.000 Davasında, yine de kendine muhalefet eden medya yayınını değiştirmeye çalıştığından şüpheleniliyor. İddiaya göre ise, en çok satan gazete Yediot Aharonot'un yayıncısıyla gizli bir anlaşma yaparak, muhalif gazetelerin yasalarla susturulması konusunda söz vermesi…

Bu arada, 1000 numaralı davada, Netanyahu ve ailesini, kişisel veya maddi yardımlar karşılığında lüks hediyeler almakla suçladıkları görülüyor.

Muhaliflerin yeniden seçimine karşı çıktığı Netanyahu için yapılan anketlerde, partisi Likud'un 9 Nisan'da yapılacak seçimlerde koalisyon hükümeti kurma şansının azalacağı bir önceki seçimden daha az sandalye alabileceği görülüyor.

Haber Ara