Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Netanyahu hükümeti kuramayacak ve görevi Rivlin'e iade edecek'

İsrail basınına göre Netanyahu hükümet kuramayacak ve görevi Cumhurbaşkanı Rivlin'e geri iade edecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-29 16:23:07

'Netanyahu hükümeti kuramayacak ve görevi Rivlin'e iade edecek'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Jarusalem Post'un politika muhabiri Gil Hoffman, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede Netanyahu'nun hükümet kurma görevini Rivlin'e iade edeceğini söyledi.

The New Arab'ın Haaretz gazetesinden aktardığı habere göre de Cumartesi günü (28 Eylül) bu gazeteye konuşan ve adı açıklanmayan Likud (Netanyahu'nun partisi) kaynakları, Beny Gantz liderliğindeki Mavi ve Beyaz müzakere ekibinin Rivlin tarafından önerilen ortak yönetim planını reddetmeyi sürdürmeleri halinde hükümetin kurulamayacağını söyledi.

Likud tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 

"Likud müzakere ekibine geniş çaplı bir birlik hükümeti oluşturması için talimat verildi. Eğer Mavi ve Beyaz, cumhurbaşkanı tarafından sunulan çerçeveyi (Netanyahu ve Gantz arasında dönüşümlü başkanlık) kabul etmek istemiyorsa veya başka herhangi bir gerçekçi çerçeve önermek istemiyorsa, zaman kaybetmeye ve devleti felç etmeye gerke yok."

Ancak Netanyahu'nun girişimleri, 2-3 Ekim'de yapılması planlanan yolsuzluk soruşturmaları sebebiyle sonuçsuz kalabilir.

Netanyahu, görevi kabul ederken, ana rakibi Benny Gantz'ı bir birlik hükümetinde kendisine katılmaya çağırdı, ancak rakibi reddetti.

Gantz, merkezci Mavi ve Beyaz partisi en büyük görevini tamamladığından beri (Knesset'te 33 sandalyeye ulaşması) bir birlik hükümeti altında kendisinin başbakan olması gerektiğini söyledi.

Netanyahu, hükümet kurma görevini geri verirse, İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ek işstişarelerde bulunabilir. Perşembe günüyse hükümet kurma görevini Rivlin'e verebilir.

NELER YAŞANDI?

Cumhurbaşkanı Rivlin, karar verebilmek için, son seçimde meclise giren milletvekillerine, kendi aday önerilerini sormuş, meclisin 55 üyesi Netanyahu derken 54'ü Gantz'ı seçtiği için hükümet kurma görevini Netanyahu'ya vermişti. Fakat Knesset'te Netanyahu 32, Gantz 33 snadalye elde etmişti.

Fakat Birleşik Arap Listesi'ndeki 3 milletvekilinin, 2014'te yüzlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan Gazze operasyonu sırasında İsrail Genelkurmay Başkanı olan Gantz'in partisini desteklememesi, Netanyahu'nun bir sandalyeyle de olsa öne geçmesine sebep oldu.

Netanyahu'nun daha önce sıralı Başbakanlık önererek birlikte hükümet kurmayı teklif ettiği Gantz ise "Partim, hakkında yolsuzluk suçlamasıyla 3 iddianame olan Netanyahu ile hükümet kurmayı kabul etmeyecek" mesajını vermişti.

NETANYAHU'NUN 28 GÜNÜ VAR

Netanyahu'nun şimdi hükümeti kurmak için 28 günü var. Bu süreye iki hafta daha eklenebiliyor. Bu süre içinde başarılı olamazsa, Cumhurbaşkanı başka bir lidere hükümet kurma görevi verebilir.

Gantz ve Liebermann'ın desteği olmadan Netanyahu'nun Hükümeti kurmak için gerekn 61 milletvekiline ulaşması beklenmiyor

Haber Ara