Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Netanyahu, ABD ziyaretini yarıda kesip İsrail’e dönüyor

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’den atılan bir roketin Tel Aviv yakınlarında bir evin üzerine düşmesi ve 7 kişinin yaralanması üzerine ABD ziyaretinin yarıda kesip, ülkesine döneceğini bildirdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-25 11:12:32

Netanyahu,  ABD ziyaretini yarıda kesip İsrail’e dönüyor

 evf

yaraliroket

ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri'yle ilgili yaptığı açıklamadan sonra Ortadoğu'da tansiyon yükseldi. Gazze'den fırlatıldığı söylenen bir roketin Tel Aviv'deki bir evin çatısına isabet ettiği ve evde yangın çıktığı, olayda ise en az 7 kişinin yaralandığı bildirildi.

Tel Aviv'in Şaron sokaklarında hava taarruzu sirenleri çalarken, kentin kuzeybatısında oturanlar sabah erken saatlerde sığınaklara yönlendirildi.
4 günlük resmi bir ziyaret için Washington'da bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise olayın ardından yaptığı ilk açıklamada ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin ardıdan ziyaretini kısa keserek ülkesine döneceğini açıkladı.
Netanyahu, ordunun saldırıya “güçlü bir yanıt vereceği”ni de söyledi.
Yaklaşık 10 gün önce yine Gazze Şeridi'nden Tel Aviv'e atılan roketlere İsrail hava operasyonlarıyla karşılık vermiş ve bölgede sıcak çatışmanın yeniden başlayacağı endişeleri artmıştı.
Ancak Gazze'nin yönetimini elinde bulunduran Hamas, saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini, söz konusu roketlerin 'yanlışlıkla ateşlendiğini' ifade etmiş ve taraflar arasında uzlaşı sağlanmıştı.
İsrail, benzer bir saldırı yaşanması durumunda Gazze Şeridi'nde tespit edilmiş olan 100'ün üzerinde Hamas hedefinin hava operasyonlarıyla vurulacağını ifade etmişti.

Bu arada Gazze'yi yönetin Hamas'ın başkanı Yahya Sinwar ise, bugün öğleden sonra yapılması planlanan bir halk toplantısını iptal etti.

GANT, NETANYAHU'YU UYARDI

Öte yandan Başbakan Netanyahu'nun gelecek ayki seçimlerdeki baş rakibi olan Mavi-Beyaz Koalisyonun lideri eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, roket saldırılarından Netanyahu'yu sorumlu tutarak, “Başbakan'ın ulusal güvenliği iflas etti" dedi. Gantz yaptığı açıklamada, Netanyahu'yu ulusal güvenlik konusunda da yolsuzluk yapmak ve bu tarz saldırıların önünü açmakla suçladı ve Netanyahu'yu hemen ülkeye dönmesi konusunda uyardı.

Son roket saldırısının ardından İsrail'in güneyinde Filistinlilerin kaldığı bir hapishanede de olaylar çıktığı en az 20 mahkumun yaralandığı belirtiliyor. Olaylarda iki hapishane görevlisinin de bıçaklanaran yaralandığı açıklandı.

 

Haber Ara