Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Müslüman Kardeşler'in İstanbul'daki lideri Türk vatandaşlığından çıkarıldı

Suudi Arabistan merkezli El-Arabiya sitesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'da Sisi ile buluşmasının ardından ikiye bölünen Müslüman Kardeşler'in (İhvan-ı Müslimin) İstanbul’daki kanadının lideri Mahmud Hüseyin'in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı iptal edildi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-20 09:53:58

Müslüman Kardeşler'in İstanbul'daki lideri Türk vatandaşlığından çıkarıldı

El-Arabiya'nın haberine göre Hüseyin, İstanbul'daki mülkünü sattıktan sonra ikametinin uzatılması veya başka bir ülkeye gtimek için yetkili makamlara başvurdu.

Haberde, Mahmud Hüseyin'in İstanbul'da sahip olduğu bir daireyi sattığı ve kendisine yakın lider kadrosuyla birlikte sorunu çözmek için avukat aracılığıyla Türk makamlarıyla görüşmeler yaptığı belirtildi.

İKİYE BÖLÜNEN MÜSLÜMAN KARDEŞLER HAREKETİ

Müslüman Kardeşler'in 2022 yılında Londra'da sürgünde ölen tartışmalı lideri İbrahim Münir'in yerine Mahmud Hüseyin'i grubun vekil rehberi olarak atanmasının ardından hareket İstanbul ve Londra olmak üzere ikiye bölünmüştü.

Münir'in, İstanbul'da yaşayan eski Genel Sekreter Mahmud Hüseyin'le rekabet ettiği bildirilmişti.

Londra kanadının başında ise Dr. Salah Abdel-Haq bulunuyor.

2013 yılında Mısır'da gerçekleşen darbe sonrası yaşanan bölünmelerin ardından İhvan Hareketi içindeki çekişmeler, İbrahim Münir'in vefatıyla yeni bir boyut kazandı. İstanbul ve Londra liderleri arasında ikiye bölünen hareket, Genel Mürşid Vekili konusunda yaşanan anlaşmazlık yaşarken hareketin iç çekişmeleri daha da derinleşti.

Mısır ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin yeniden kurulduğunu resmen ilan edilmesinden sonra Türkiye'deki Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik kısıtlamalar başlamış, harekete yakın kanalların yayınları durdurulmuş, bazı İhvan üyelerinin ülkeden ayrılması istenmişti.

Müslüman Kardeşler 2013'te Suriye ve Mısır, 2014'te de Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından da "terör örgütü" ilan edilmişti.

Haber Ara