Dolar

32,2749

Euro

34,7487

Altın

2.406,20

Bist

10.301,19

Mısır, Giulio Regeni cinayetini İtalya'dan silah satın alarak 'telafi' etti

2016'da Mısır'ın başkenti Kahire'de gözaltına tutulduğu karakolda işkenceden öldürülen İtalyan doktora öğrencisi Giulio Regeni'nin ailesi hukuk savaşını sürdürürken Madrid ve KAhire hükümetleri konuyu 'kendi aralarında' halletti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-25 12:16:56

Mısır, Giulio Regeni cinayetini İtalya'dan silah satın alarak 'telafi' etti

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir belgeye göre Mısır, 2018'de İtalya'dan silah, mühimmat ve güvenlik bilgi sistemleri ithal eden onuncu ülke oldu.

Middle East Monitor'un haberine göre belgede yer alan Mısır'dan önceki ülkelerse şu şekilde: Katar, Pakistan, Türkiye, BAE, Almanya, Amerika, Fransa, İspanya ve İngiltere.

MISIR-İTALYA ARASINDAKİ EN BÜYÜK SİLAH TİCARETİ

Londra merkezli haber kuruluşu Al-Araby Al-Jadeed, Mısırlı bir diplomatik kaynak tarafından "Mısır'ın İtalya'dan aldığı silahların miktarı, Ocak 2011 devriminden önceki yıllarda İtalya ile imzaladığı anlaşmalarla kıyaslandığında en büyük alım" dedi.

SEBEBİ "İTALYA'YI TATMİN ETMEK"

Aynı kaynak, Mısır'ın İtalyan silahlarını satın almasındaki büyük artışın sebebinin, Roma'daki hükümeti tatmin etmek dedi.

Bunun sebebiyse 2016'da Kahire'de kaçırılan ve bir karakolda işkence gören Cambridge Üniversitesi mezunu Giulio Regeni'nin öldürülmesini telafi etmek.

Habere göre kaynak, silah alımının, İtalyan parlamentosunun sol ve sağ çevrelerinin hükümete yaptığı "Kahire Büyükelçisini geri çekin" çağrıları sürerken gerçekleştirildi. Esas amaç ise iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasını önlemek.

İtalya'da geçen yıl 69.1 milyon euroya ulaşan silah ticareti ülkenin 2013 - 2017 yılları arasında yaptığı silah ticaretinden daha yüksek.

REGENİ CİNAYETİ

İtalyan doktora öğrencisi Giulio Regeni, Şubat 2016'da Kahire'de bir karakolda işkence sonucu hayatını kaybetti. İki ay sonra (Nisan 2016) İtalya yönetimi, Kahire Büyükelçisini geri çekti. Fakat elçi, soruşturmanın daha sağlıklı yürütülmesi ve süreci yakından takip etmek gerekçesiyle kısa bir süre sonra Kahire'ye geri döndü.

Öte yandan Mısır'ın darbecı Cumhrubaşkanı Abdulfettah es Sisi ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, 2018'in Kasım, 2019'un Şubat ayında konuya ilişkin görüşme gerçekleştirdi. Fakat sorumluların İtalya'ya teslim edilmesi veya Mısır'da yargılanması konusunda herhangi bir sonuca varılamadı.

Hem İtalya hem de Mısır, Regeni'nin cinayetiyle ilgili kendi soruşturmalarını yürüttü. İtalya makamları ve Regeni'nin ailesi Mısır makamlarının soruşturmayı sürüncemede bıraktığını düşünüyor. İtalya cinayete karıştığına inanan Mısır polis memurlarını sorgulamaya çalıştı, ancak Mısır soruşturma adımlarını engelledi ve erteledi.

İddialar Mısır polisinin Regeni'nin bir İngiliz casus olduğu düşüncesiyle öldürme işlemini gerçekleştirdiği yönünde.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1103240_1

Haber Ara