Dolar

32,5275

Euro

34,7472

Altın

2.493,29

Bist

9.524,59

Meşal: Kudüs, Siyonist işgalcilerin ayakları altında kalmayacak

Hamas'ın eski Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, 'Kudüs ateşler içindedir ve Siyonist işgalcilerin ayakları altında kalmayacaktır' dedi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-05-09 08:18:31

Meşal: Kudüs, Siyonist işgalcilerin ayakları altında kalmayacak

Mescid-i Aksa'da terör estiren işgal devleti İsrail'e Filistinlilerden tepki yağıyor.

Hamas'ın eski Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, "Kudüs ateşler içindedir ve Siyonist işgalcilerin ayakları altında kalmayacaktır" dedi.
Fas'tan bir heyetin düzenlediği "Beytül Makdis ve Son Vaad" adlı bir programda konuşan Meşal, "Tüm çekilen sıkıntılara, düşmanların uluslararası güçler yardımıyla silahlanmasına ve ümmeti parçalamaya çalışmalarına ve bu sürecin kendi lehlerine olduğunu sanmalarına rağmen, Allah'ın izniyle, hepsi gerisin geriye dönecek ve çok yakında yenileceklerdir." ifadelerini kullandı.
"Kudüs olmaksızın bizim bir hayatımız olamaz." diyen Meşal, Kudüs'ün yalnızca siyasi, dini, ruhani ve medeniyet yönlü bir başkent olmadığını, bilakis Kudüs'ün geçmiş, şimdi ve gelecek olduğunu vurguladı.
Kuran'da geçen ayetleri referans gösteren Meşal, Kudüs'ün Siyonistlerle birinci ve ikinci vaadin gerçekleşeceği bir hesaplaşma yeri olduğuna işaret etti.
Meşal, Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşananların, "o semtte tarihi olan ve şimdilerde orada yaşayan ailelerin tehcir edilmesiyle etnik bir temizlik" olduğuna vurgu yaptı.
İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. Ayrıca İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki saldırıları da kutsal kentteki gerilimi artırıyor.
İsrail polisi, cuma akşamı teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa'daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle müdahale etmişti. Filistin Kızılayı, İsrail polisinin müdahalesi nedeniyle 205 Filistinlinin yaralandığını açıklamıştı.
Arap Birliği, Filistin'in talebi üzerine pazartesi olağanüstü toplanarak, İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırılarını görüşmeyi kararlaştırmıştı.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi: Ateşle oynamayın

Fetih Hareketi Merkez Komitesi, İsrail'in Kudüs'te yaptıklarının devam etmesi durumunda, bunun, tüm Filistin topraklarında kapsamlı bir çatışmaya sebep olacağı uyarısında bulundu.

Komitenin yazılı açıklamasında, Filistinlilerin, işgal kuvvetlerine karşı gösterdiği direncin sürmesinin zorunlu olduğu vurgulanarak, İsrail'in saldırılarını sürdürmesinin ise tüm Filistin topraklarında kapsamlı bir çatışmaya neden olacağı uyarısı yapıldı.
Fetih Hareketi, kamplarda ve diasporada yaşayan Filistinlilere, 10 Mayıs Pazartesi günü tüm dünyada uluslararası kurumların ve yabancı büyükelçiliklerin önünde eylem düzenleme çağrısında bulundu. Kassam'ın lideri: Bedelini çok pahalı öderler

Hamas Hareketi'nin silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da İsrail'i Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda yeniden uyardı.
Kassam adına konuşan Ebu Ubeyde, "Kudüs ve Aksa'daki halkımızı kutluyoruz. Kassam'ın lideri Muhammed ed-Dayf size söz verdi ve katiyen sözünden dönmez." dedi.

Dayf, 5 Mayıs'ta yaptığı yazılı açıklamasında, "El-Kassam ve direniş, eli kolu bağlı kalamaz, bedelini çok pahalı öderler." ifadelerine yer vermişti.

Heniyye'den Netanyahu'ya uyarı

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye de açıklamasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya seslenerek, "ateşle oynamamasını, ne kendisinin ne ordusunun ne polisinin ne de tüm Siyonist oluşumun galip gelmesinin mümkün olmadığını" söyledi.

İsrail-Gazze sınırı üzerinde Kudüs'e destek gösterileri sırasında Hamas'ın lider kadrosundan İsmail Rıdvan ile İslami Cihad Hareketi liderlerinden Halid el-Batş da AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Rıdvan, Gazze'nin ateş üstünde olduğunu, Kudüs ve Aksa'da yapılanlara karşılık vermek için hazır kıta beklediğini dile getirerek, İsrail işgal güçlerinin, yaptığı suçlardan ortaya çıkan yansımaların tüm sorumluluğunu taşıdığını hatırlattı. Kudüs konusunda kesinlikle ihmalkar olmayacağız

İslami Cihad Hareketi liderlerinden Halid el-Batş, AA muhabirine, Gazze'den Beytül Makdis'e "arkanızdayız, yanınızdayız, sizleri hiçbir zaman yalnız başınıza bırakmayacağız" mesajı yolladıklarını söyledi.

"Kudüs konusunda katiyen ihmalkar olmayacağız." diyen Batş, siyonist saldırının tüm hesapları karşısında birlik halinde olduklarını sözlerine ekledi.
Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki olayların ardından yapılan çağrılara karşılık, Gazze'de çok sayıda Filistinli genç, İsrail-Gazze sınır bölgesi üzerindeki tel örgüler yakınında protestolar düzenliyor.

Haber Ara