Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Merkel: Herkes gideceğimi biliyordu, işim bitmişti

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, Der Spiegel'e konuştu. Merkel, Almanya'nın Rusya ve Ukrayna politikasını detaylı olarak değerlendirdi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-11-24 22:43:03

Merkel: Herkes gideceğimi biliyordu, işim bitmişti

Geçen yıl Aralık ayında başbakanlık koltuğunu Olaf Scholz'e bırakan siyasetçi, görev süresinin sonunda artık Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i etkileme imkanı görmediğini söyledi.

"AVRUPA FORMATI GİRİŞİMİ"

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırısı ile başlayan savaşla ilgili ilk kez detaylı bir açıklama yapan Merkel, 2014 yılında imzalanan Minsk Anlaşması'nın "baltalandığını", Avrupa Birliği'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte Rusya konusunda bağımsız bir Avrupa formatı oluşturmak istediğini ancak bunun, görev süresinin dolması nedeniyle gerçekleşmediğini söyledi.

2021 Ağustos ayında Moskova'da Putin ile bir araya geldiğini, birkaç ay sonra artık Almanya Başbakanı olmayacağının belli olmasıyla birlikte etkisinin azaldığını fark ettiğini belirten Merkel, "Artık kendimi savunacak gücüm kalmamıştı, çünkü herkes sonbaharda gideceğimi biliyordu" sözleriyle ifade etti.

"PUTİN'İN MESAJI, POLİTİK AÇIDAN İŞİNİZ BİTTİ OLDU"

"Putin'in bana verdiği mesaj çok açıktı; 'Politik açıdan işiniz bitti'. Putin için sadece güç önemlidir. Son ziyaretimde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u da yanında getirdi, onun öncesinde sadece ikimiz görüşürdük" diyen Merkel, Avrupa Birliği'nde de benzer bir durumla karşılaştığını ve yalnız bırakıldığını öne sürdü.

AB Konseyi'nde diğer ülkelerin temsilcilerine konuyu açtığını aktaran eski başbakan, "Biri dedi ki; 'Bu konu benim için çok büyük'. Diğeri sadece omuzlarını silkti ve 'Bunu büyüklerin yapması gerekir‘ dedi. Eylül ayında tekrar aday olmuş olsaydım, orada sondaj yapmaya devam edebilirdim" şeklinde konuştu.

YENİDEN ADAY OLMADIĞI İÇİN PİŞMAN MI?

Merkel, Der Spiegel dergisinin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın engelleyemediği ve yeniden aday olmadığı için pişman olup olmadığını sorusuna olumsuz yanıt verdi.

Merkel, "Yeni birinin görevi devralması gerekiyordu. Yurtiçinde çoktan zamanı gelmişti. Ve dış politika açısından, tekrar tekrar denediğim pek çok konuda tek bir milimetre bile ilerleme kaydedememiştim. Sadece Ukrayna ile ilgili olarak değil. Transdinyester ve Moldova, Gürcistan ve Abhazya, Suriye ve Libya konularında bu böyle oldu. Yeni bir siyasi yaklaşımın zamanı gelmişti" dedi.
Merkel, "2014'de Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasını önlemek için her şeyi denedik ve yaptırımlarımızı ayrıntılı bir şekilde koordine ettik" derken, 2008'de Bükreş'te düzenlenen NATO zirvesinde ve daha sonra Minsk'teki müzakereler sırasında Ukrayna'nın bir Rus saldırısına karşı iyi direnebilmesi için zaman kazanmasına katkıda bulunduklarını söyledi.

"RUSYA'YI CİDDİYE ALMAK ZAYIFLIK DEĞİL..."

"Ukrayna o dönemde artık daha güçlü, daha savunulabilir bir ülke haline geldi" diyen Merkel, aksi takdirde ülkenin Putin'in askerleri tarafından istila edileceğinden emin olduğunu belirtti.

Merkel, "Bugün bir kez daha karmaşıklıklarla dolu bir dünyayla karşı karşıyayız. Tarih tekerrür etmez ama korkarım ki kalıplar tekerrür ediyor. Dehşet, çağdaş tanıklarla birlikte ortadan kalkıyor. Ancak uzlaşma ruhu da ortadan kalkıyor. Çıtayı o kadar yükseğe koymamaya dikkat etmeliyiz ki sonunda karşımızda taleplerimizi karşılayabilecek biri olsun" ifadelerini kullandı. Merkel, Rusya'yı ciddiye almanın bir zayıflık değil, bilgelik işareti olduğunu söyledi.

Haber Ara