Dolar

32,2594

Euro

34,7802

Altın

2.413,42

Bist

10.267,09

Macron, yine Türkiye'yi hedef aldı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’nin sözlerden ziyade eylemleri dikkate aldığını belirterek ülkesinin Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı “kırmızı çizgi politikası” uyguladığını söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-29 07:29:27

Macron, yine Türkiye'yi hedef aldı

Libya ve Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtlarıyla birlikte hareket eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Ankara ile gerilimi artırma politikası sürüyor.

Macron, ülkesinin Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı sert bir tavır takınarak "kırmızı çizgi politikası” uyguladığını belirtti. Macron, Ankara'nın sözlerden ziyade eylemleri dikkate alıp onlara saygı duyduğunu söyledi.

Macron, Cuma günü Paris'te gazetecilerle bir araya geldiği yaz sonu toplantısında, konu Akdeniz'in egemenliği olduğunda kendisinin sözleri ve eylemleriyle tutarlı olması gerektiğini söyledi. Macron, "Türklerin sadece bunu (sözler ile eylemlerin tutarlı oluşunu) dikkate aldığını ve buna saygı duyduğunu söyleyebilirim… Fransa'nın bu yaz yaptığı önemliydi: Bu bir kırmızı çizgi politikasıdır” dedi. Macron daha önce Suriye konusunda da sözlerini eylemleriyle desteklediğinin altını çizdi.

Fransa'nın geçen haftalarda Doğu Akdeniz'deki geçici varlığını artırma kararı ile bu hafta içerisinde Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve İtalya ile birlikte Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdikleri askeri tatbikata da değinen Macron, Fransa'nın sert ama ölçülü bir tavır sergilediğini söyledi. Macron, "Orantılıydı. Oraya donanmanın tümünü yollamadık” diye konuştu.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki eylemlerini "provokatif” olarak değerlendiren Macron, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) iki üyesi olan Yunanistan ile Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Münhasir Ekonomik Bölgelerine  ve egemenlik haklarına “saldırdığını” belirtti. Macron, "Türkiye'nin son yıllardaki stratejisini bir NATO üyesi ülkenin stratejisi olarak değerlendirmiyorum” dedi.

Fransa ağustos ayı ortasında iki savaş gemisini ve iki Rafale savaş jetini Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin hidrokarbon arama çalışmalarını engellemek için Yunanistan'ı desteklemek için bölgeye yollamıştı.

Haber Ara