Dolar

32,3741

Euro

34,7187

Altın

2.399,25

Bist

10.208,65

Macron'dan yeni antisemitizm tanımı

Holokost'ta hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi üzerinden meşruiyet elde etmeye çalışan İsrail, Fransa'daki lobi çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda son günlerde yaşanan eylemlerin ardından Cumhurbaşkanı Macron yeni bir antisemitizm tanımı ortaya attı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-22 11:53:40

Macron'dan yeni antisemitizm tanımı

Fransa'da geçen hafta sonu gerçekleştirilen sarı yelekliler eyleminde bir Yahudiye sözlü tacizde bulunulduğu gerekçesiyle ‘antisemitizme hayır' yürüyüşü için 14 siyasi parti ortak çağrı yaptı. 19 Şubat Salı akşamı gerçekleştirilen yürüyüşe Sosyalist Parti lideri Olivier Faure katılırken Fransa'nın aşırı sağ kanadının temsilcisi MArine Le Pek ve Cumhurbaşkanı Emanuel Macron katılmadı.

MACRON'DAN YENİ ANTİSEMİTİZM TANIMLAMASI

Fransa Yahudi Cemaatleri Birliği CRIF'in yıllık toplantısında konuşan Macron, ülkede antisemitizmin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana rekor seviyede olduğunu, durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Macron “Anti-Siyonizm bugün antisemitizmin modern şekillerinden biridir. Görünüşte İsrail'in varlığını saymamak gibi görünen bu düşünce aslında alenen Yahudi düşmanlığının şekil değiştirmiş ifadesidir” dedi.

Macron, Fransa'nın bundan böyle uluslararası organizasyonların antisemitizm tanımını referans olarak alacağını belirttii. Buna göre Fransa'da yargıçlar, öğretmenler ve konu ile karşı karşıya kalan karar vericiler ve eğitimciler, İHRA'nın (Uluslarası Holokost Anma İttifakı) tanımını esas olarak alacak.

HOLOKOST

Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Partisi'nin yönettiği Nazi Almanyası döneminde, işgal edilen sınırlar içerisinde 14 milyona yakın insan katledilmişti. Ari ırk olmadığı düşünülen Almanlar, Çingeneler, engelliler, Polonyalılar ve daha birçok insanın katledildiği olaylarda 6 milyon Yahudi'nin de hayatını kaybettiği biliniyor.

İngiltere'nin Filistin'i işgal ettiği ve İsrail'in kurulduğu 14 Mayıs 1948 gününe kadar bir Avrupa sorunu olan "Yahudi varlığı", İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Ortadoğu'ya ihraç edilen bir sorun haline gelmişti. İsrail ise varlığını ve meşruiyetini Holokost üzerinden elde etmey eve sürdürmeye çalışıyor.

Fransa, ABD'den sonra dünyada en çok Yahudi'nin yaşadığı ve lobi faaliyetlerinde bulunduğu ülke olarka biliniyor.

 

Haber Ara