Londra'da İran Büyükelçiliği'nde bayrak krizi
Londra'da İran Büyükelçiliği önündeki protestolarda bir gösterici, binanın balkonunda İran İslam Cumhuriyeti bayrağını indirip eski bayrağı açtı.

Oluşturma Tarihi: 2026-01-11 08:06:44

Güncelleme Tarihi: 2026-01-11 08:07:59

İngiltere'nin başkenti Londra'da, İran'daki şiddetli protestoları eleştirmek ve İran hükümetine yönelik tepkilerini dile getirmek amacıyla İran Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi. Londra polisinin açıklamasına göre yaklaşık 500 ila bin kişi arasında değişen kalabalık, büyükelçilik binası önünde toplanarak Tahran yönetimini hedef alan sloganlar attı.

Göstericiler, İran'da 1979 İran İslam Cumhuriyeti devrimi öncesine ait güneş ve aslan figürleri bulunan eski İran bayraklarını açarak sembolik mesajlar verdi. Protesto sırasında sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, güvenlik barikatlarını aşan bir göstericinin İran Büyükelçiliği binasının balkonuna çıktığı anlar yer aldı.

BALKONDA BAYRAK DEĞİŞİMİ

Görüntülerde, büyükelçilik binasının balkonundaki direkte asılı bulunan İran İslam Cumhuriyeti bayrağını indiren protestocunun, yerine 1979 devrimi öncesine ait aslan ve güneş motifli eski İran bayrağını açtığı görüldü. Protestocunun bu eylemi, büyükelçilik önünde toplanan kalabalık tarafından ilgiyle karşılandı ve destek tezahüratları yapıldı.

Gösteriler sırasında güvenlik önlemlerini artıran Londra polisi, olayların büyümesini önlemek amacıyla bölgede geniş çaplı önlem aldı. Göstericilerin bir süre sonra dağılmasının ardından polis, yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı.

GÖZALTILAR VE BÜYÜKELÇİLİK AÇIKLAMASI

Londra polisi, gösteriler sırasında yaşanan olaylarla bağlantılı olarak 2 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Gözaltına alınanlardan birinin ağırlaştırılmış izinsiz giriş ve acil durum görevlisine saldırı, diğerinin ise ağırlaştırılmış izinsiz giriş suçlamalarıyla tutuklandığı belirtildi. Yetkililer, izinsiz giriş şüphesiyle bir kişinin daha arandığını da duyurdu.

Olayların ardından İran'ın Londra Büyükelçiliği'nden açıklama yapıldı. Büyükelçilik tarafından paylaşılan bir fotoğrafta, indirilen bayrağın yeniden yerine asıldığı görüldü. Açıklamada, “İran'ın bayrağı gönderdedir” ifadelerine yer verildi.

İHA