Dolar

32,3374

Euro

34,4660

Altın

2.393,53

Bist

10.276,88

Londra Belediye Başkanı Sadık Han: Trump, kırmızı halıda karşılanmayı hak etmiyor

Londra Belediye Başkanı Sadık Han, Trump’ın 3 Haziran’da İngiltere’ye yapacağı ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, “ABD başkanıyla yakın ilişkiler kurmamız gerekiyor; ancak kırmızı halıyı onun önüne serip resmi bir ziyafet düzenlememiz de gerekmiyor' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-12 10:45:01

Londra Belediye Başkanı Sadık Han: Trump, kırmızı halıda karşılanmayı hak etmiyor

BUYUKHAN.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han, ABD Başkanı Donald Trump'ın, kendinden önce Beyaz Saray'da görev yapmış liderler Barack Obama ve George W. Bush'la aynı kategoride olmadığına ve İngiltere ziyaretini hak etmediğine inandığını belirtti.

‘TRUMP'IN ÖNÜNE KIRMIZI
HALI SERMEMİZ GEREKMİYOR'

Han'ın bu sözleri, 3 Haziran'da Trump'ın İngiltere'ye yapacağı planlı devlet ziyareti öncesinde geldi.
İngiltere, LBC'nin Cuma günkü röportajında Han, "Elbette, Amerika Birleşik Devletleri başkanıyla yakın ilişkiler kurmamız gerekiyor, ancak kırmızı halıyı onun önüne serip resmi bir ziyafet düzenlememiz de gerekmiyor" dedi.

Londra Belediye Başkanı, daha önce yalnızca iki ABD başkanının İngiltere'yi ziyaret ettiğini (Obama ve Bush Jr) ve Trump'ın onlarla aynı kategoride olmadığını söyledi.

HAN, İŞÇİ PARTİSİ LİDERİ
CORBİN İLE DAYANIŞMA İÇİNDE
 
Han, Trump'ın kadınlara yönelik küfürlü yorumlarını kınadı. Ayrıca Londra'nın belediye başkanı konuk listesinde olmasa da daveti reddedeceğini söyleyen, muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbin'le dayanışma içinde olduğunu belirtti.
 
Trump, geçen yıl temmuz ayında İngiltere'yi ziyaret etmişti. Ancak bu ziyaret resmi merkezi olan Windsor Sarayı'nda Kraliçe II. Elizabeth ile tanışmasına rağmen ‘'devlet ziyareti'' olarak sınıflandırılmamıştı.

Washington Post'a göre Han'ın sözleri, İngiltere'deki üst düzey yetkililerin Trump'ın tekrar tekrar ertelenen beklenen ziyareti konusundaki karamsarlığını yansıtıyor.

HAN, TRUMP'IN GÖÇMENLERLE
POLİTİKASINI ELEŞTİRİYOR

Başbakan Theresa May, Trump'ın iktidara gelmesinden kısa bir süre sonra Ocak 2017'de Washington'da kaldığı sırada Londra'ya ziyaret çağrısında bulundu. Fakat iki lider arasındaki gerginlik sebebiyle bu ziyaret henüz gerçekleşmedi.

Trump ve Londra belediye başkanı arasındaki ilişkiler de gergin: Müslüman olan Han, yönetimin göçmenlere yönelik mevcut politikasını defalarca eleştirdi.

Trump'ın Temmuz 2018 ziyareti sırasında, Londra'da büyük çaplı protestolar düzenlendi. Kamuoyu yoklamaları, oy kullananların yüzde 67'sinin kendisine karşı olduğunu gösteriyor.

Pakistan kökenli Sadık Han, 2016'da İşçi Partisi'nden Londra Belediye Başkanı seçilerek Batı Avrupa ülkelerindeki büyükşehirlerde belediye başkanı olan ilk Müslüman siyasetçi oldu.

Haber Ara