Dolar

32,2629

Euro

34,8235

Altın

2.425,51

Bist

10.109,55

Libya İçişleri Bakanı: Mültecileri bombalayan F-16 BAE'ye aitti

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Hafter güçlerinin mültecilerin barınma merkezini vurduğu saldırıda kullandıkları F-16'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-07 09:56:54

Libya İçişleri Bakanı: Mültecileri bombalayan F-16 BAE'ye aitti

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, CNN'e yaptığı açıklamada Hafter güçlerinin mülteci merkezini BAE'nin uçaklarıyla vurduğunu söyledi.

Başağa, "Trablus'ta mülteci toplanma merkezini vurarak 53 göçmeni katleden F16 Birleşik Arap Emirlikleri'ne aitti. Jetin sesi, onu duyan teknisyenler ve pilotlar tarafından belirlendi. BAE 2014 yılında Trablus'u bombaladı. Mülteci merkezinde kulalnılan F-16'lardı ve tahrip gücü yüksek bu uçaklar 2014'te de kullanılmıştı" dedi.

CNN, aktardığı haberde BAE'ye konuya ilişkin ulaşılmay açalışıldığı fakat cevap alınamadığını söyledi.

HAFTER'İN SÖZCÜSÜ İTİRAF ETMİŞTİ

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in sözcüsü Ahmed el-Mismari, Trablus'un doğusundaki Tacura bölgesinde düzensiz göçmen barınağına düzenlenen hava saldırısını kendilerinin gerçekleştirdiğini itiraf ederek, "buranın aslında bir tugayın askeri üssü ve silah deposu" olduğunu iddia etmiş ve bu sebeple vurduklarını açıklamıştı.

Mismari, "Bizler burada bulunan bir milis tugayına ait meşru bir hedef olarak gördüğümüz askeri üssü ve silah deposunu hedef aldık. Daha önceden de bu merkezi defalarca, hava saldırısı ve top atışıyla hedef almıştık. Bu durumda asıl sorumlu yasa dışı göçmenleri buraya getirenlerdir" dedi.

HAFTER'İ KORUYAN ABD OLDU

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hava saldırısını görüştüğü kapalı oturuma katılan diplomatlar, ABD'nin Washington'dan talimat beklediği gerekçesiyle konseyde "saldırıyı kınama" kararının çıkamadığı bilgisini paylaştı.

GÖÇMEN MERKEZİ SALDIRISI

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, Libya'da salı günü (2 Temmuz) düzenlenen iki hava saldırısından birisi boş bir garaja, ikincisi ise yaklaşık 120 göçmen ve mültecinin yaşadığı hangara isabet etti.

Açıklamada, “Libyalı güvenlik güçlerinin, hava saldırısının ardından kaçmaya çalışan mülteci ve göçmenlerin üzerine ateş açtığı yolunda bilgi bulunuyor" denildi.

Ölü sayısının 6'sı çocuk 53'e yükseldiği belirtilen açıklamada, iki hava saldırısında 130 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

BAE HAFTER'E SİLAH SAĞLIYOR

Libya'da Halife Hafter güçlerinin askeri destekçilerinden birinin Birleşik Arap Emirlikleri olduğu biliniyor. BAE yönetimi bu durumu inkar etse de geçtiğimiz haftalarda Hafter güçleri Giryan'ı kaybettiğinde geride bıraktıkları cephanelerde Amerikan füzeleri ele geçirildi. Bu füzelerin Brileşik Arap Emirlikleri'ne satıldığı belirtildi. Amerika konuya ilişkin araştırma başlatırken BAE'den yapılan açıklamada Hafter'e silah satıldığı bir kez daha reddedildi.

Öte yandan Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı başlatmıştı. Saldırı sonrası açıklama yapan İçişleri Bakanı Başağa, Trablus'u bombalayan savaş uçaklarında bulunan özelliklerin, bilinen bazı ülkelerde mevcut olduğunu kaydederek, "Libya yabancı dış saldırılara maruz kalıyor" demiş, bu açıklamasıyla BAE'yi işaret ettiği belirtilmişti.

(İlgili haberlere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1112156_2_1

Haber Ara