Dolar

32,2626

Euro

34,8057

Altın

2.456,29

Bist

10.294,51

Lavrov, AB'ye karşı Kosova'daki Sırpları savundu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ayrılıkçı Sırp eyaletindeki olaylar nedeniyle AB'ye seslendi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-19 09:36:24

Lavrov, AB'ye karşı Kosova'daki Sırpları savundu

Lavrov dün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Kosova'daki Sırpların haklarını garanti altına alan 2013 anlaşmasını uygulama konusunda tamamen başarısız olduğunu ve etnik Arnavut hükümetinin istediğini yapmasına izin verdiğini söyledi.

Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında Rus diplomasisinin 2023'teki çalışmaları hakkında konuştu.

Toplantıda, Kosova'nın Sırp para biriminin kullanımına ilişkin yeni duyurulan ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girmesi planlanan yasağıyla ilgili bir soru gündeme geldi.

AB'nin Kosova'daki durumdan "utanması gerektiğini" belirten Lavrov, gazetecilere bloğun 2013 yılında Belgrad ile Priştine arasında Sırp Belediyeler Topluluğu'nun kurulmasını öngören ve haklarını belirleyen 'Brüksel Anlaşması'na aracılık ettiğini hatırlattı.

Lavrov, "On yıldan fazla zaman geçti ve hiçbir şey değişmedi, AB'nin en büyük diplomatik başarısı olarak iddia ettiği anlaşma hiçbir yere varmadı ve AB bu konuda hiçbir şey yapamaz. Aksine, Brüksel şimdi "mevcut anlaşmaları Priştine lehine değiştiriyor", böylece "gerçek güç Arnavutların elindeyken Sırpların hiçbir hakkı olmayacak veya tamamen yapay haklara sahip olacak" dedi.

Haber Ara