Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Laricani: İngiltere, komplo kurarak İran'a egemen olamayacağını anladı

İran Meclisi Başkanı Ali Laricani, Cebelitarik Boğazı’nda el konulan İran'a ait 'Grace 1' adlı geminin serbest bırakılmasıyla ilgili, “İngiltere, İran halkının geçtiğimiz günlerde sergilediği direnişiyle İran’daki bugünkü koşulların geçmişten farklı olduğunu ve komplo kurarak İran’a egemen olamayacağını farketti ve deniz kursanlığından vazgeçti” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-17 11:37:38

Laricani: İngiltere, komplo kurarak İran'a egemen olamayacağını anladı

İran İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, Cebelitarik Boğazı'nda el konulan İran'a ait ''Grace 1'' adlı geminin serbest bırakılmasıyla ilgili “İngiltere, İran halkının geçtiğimiz günlerde sergilediği direnişiyle İran'daki bugünkü koşulların geçmişten farklı olduğunu ve komplo kurarak İran'a egemen olamayacağını farketti ve deniz kursanlığından vazgeçti” dedi.

Dünyanın süper gücü olduğunu iddia eden ABD'nin İran Dışişleri Bakanı ve diğer yetkililerine yaptırım uygulama kararını “utanç verici” olarak nitelendiren Laricani, ABD'li yetkililere seslenerek “Eğer yaptığınız eylemlerin gücünüzü gösterebileceğini düşünüyorsanız, tüm İran halkının size karşı ayakta durduğunu bilmelisiniz. Herkese hiçbir şey olmayacağını anlamanız için yaptırım uygulayabilirsiniz" ifadelerinde bulundu.

ZARİF: TANKERİN ALIKONULMASI YASADIŞIYDI

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabı üzerinden Cebelitarık hükümetinin serbest bıraktığı "Grace 1" adlı tankere ilişkin açıklama yaptı.

Zarif'in paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“İngiltere'nin İran tankerini alıkoyma eylemini protesto eden İran'ın Londra Büyükelçiliği'nin İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na ilettiği notada, tankerin varış yeri net olarak belirlenmiş ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının İran için geçerli olmadığı açıklanmıştır (Çoğu Avrupalı ülke de aynı kanaatte). Hiçbir şey tankerin alıkonulmasının yüzde yüz yasadışı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.”

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da, Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği iddiasyıla İran tankerini alıkoymuştu.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, ABD'nin de devralmak için mahkemeye başvurduğu İran tankerinin önceki gün serbest bırakılmasına karar vermişti.

Öte yandan ABD, Cebelitarık özerk yönetimince önce el konulması ardından serbest bırakılan İran'a ait ''Grace 1'' adlı gemiyle ilgili yakalama kararı çıkarttı.

 

 

Haber Ara