Dünya basını, gerçekleştirdiği balistik füze denemeleri ve Amerikan karşıtlığı ile tanınan Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un'un ‘tuhaf!' yasaklama kararını konuşuyor.
Radio Free Asia'nın bildirdiğine göre, Kuzey Koreli yetkililer, ebeveynleri uyararak, kızlarına Devlet Başkanı Kim Jong Un'un ‘Ju Ae' olan kızının adını vermemelerini, verdilerse acilen değiştirmelerini istedi.
Kaynak, Jeongju ve Pyongsong şehirlerindeki yerel yönetimlerin kadınların doğum belgelerini değiştirmeleri için emirler verdiğini söyleyen biri Kuzey Pyongan'da, diğeri Güney Pyongan'da yaşayan iki isimsiz kaynağa atıfta bulundu.
RFA'nın Cuma günkü haberinde sakinlerden biri, "Dün, Jeongju Şehrindeki Güvenlik Bakanlığı, 'Ju Ae' adıyla ikamet kayıt departmanına kayıtlı kadınları, adlarını değiştirmek için Güvenlik Bakanlığı'na çağırdı” dedi.
İsimsiz kaynak, mahallelerinde 12 yaşındaki bir kızın adının ‘Ju Ae' olduğunu ve ailesine, RFA'ya göre doğum belgesini değiştirmek için Güvenlik Bakanlığı'na rapor vermelerinin söylendiğini belirtti. Aynı kaynak, yetkililerin ‘Ju Ae' isminin artık "en yüksek haysiyete" sahip kişilere ayrıldığını aktardığını söyledi.
10 yaşında olduğuna inanılan ‘Kim Ju Ae', Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un'un 3 çocuğundan halka ifşa edilen tek kişi.
‘Ju Ae' geçen Kasım ayında babasıyla birlikte bir kıtalararası balistik füze denemesinde ortaya çıkmıştı.
Kim Jong Un kızı ‘Jo Ae' geçen hafta çokça duyurulan bir devlet ziyafetine katılarak, Kuzey Kore'nin üst düzey generalleriyle fotoğraf çektirmesiyle tekrar gündeme geldi.
Kim Ju Ae, babası ve annesinin yanında bir fotoğraf için poz veriyor.
Kim Jong Un'un kızına gösterilen ilgi, babasının yerine geçecek şekilde yetiştirilmiş olabileceği yönünde spekülasyonlara da yol açtı.
Kim Jong Un, 2014 yılında da kendi adına sahip kişilerin doğum belgelerini yasal olarak değiştirmelerini emrederek, insanların "Jong Un" adını taşımasını yasaklamıştı.
Eski bir CIA analisti ve şimdi ABD merkezli bir düşünce kuruluşunda bir politika analisti olan Soo Kim, Insider'a yaptığı açıklamada, “Yönerge 'gönüllü' idi, ancak bildiğimiz gibi, Kuzey Kore'de çok az şey gönüllüdür, özellikle de liderlikten gelen emirler söz konusu olduğunda," dedi.
"Yani bu en son isim yasağı, Kuzey Kore için sıra dışı bir şey değil" diyen analist Son Kim, ancak Kim Jong Un'un kızının geleceğini söylemek için henüz çok erken ve bu bize sadece onun çocuğunun görülmesini istediğini söylüyor” ifadelerini kullandı.
Kuzey Kore'nin önceki liderleri döneminde, görünürdeki varislerine önemli unvanlar veriliyordu. Kim Jong Un iktidara geldikten sonra unvan verilmesini yasakladığı öğrenildi. Kapitalist yaşam tarzına yasak!
Daha önce de Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, "kapitalist yaşam tarzını" yansıtan giyim ve saç modellerini yasaklamıştı.
Kim Jong-un, "Kapitalist hayat tarzının en ufak bir işaretine karşı dahi dikkatli olmalıyız ve onlardan kurtulmak için savaşmalıyız" demişti.
Yasaklama kararı, Kuzey Kore İşçi Partisinin resmi yayın organı Rodong Sinmun'un, Kuzey Koreli gençlerin "Batılı moda anlayışını" günden güne daha çok benimsemesinden duyulan endişeyi gündeme getirdiği haberinin ardından alındığı dikkat çekilmişti. Deri mont giyilmesini yasaklamıştı
Kim Jong Un, insanların deri mont giymesini de yasaklanmıştı. İlk olarak 2019'da Kim Jong Un tarafından giyilen ceket, ülkenin liderine bağlılıklarını göstermek isteyen ve gerçek deriye parası yeten Kuzey Kore seçkinleri arasında popüler olmuştu.
Radio Free Asia'ya konuşan bir kaynak, Kim'e atıfta bulunarak, "Polis, En Yüksek Onur'a benzemek için tasarlanmış giysiler giymenin, En Yüksek Onur'un otoritesine meydan okuma olduğunu söylüyor" dedi ve şunu ekledi: "Halka deri mont giymemeleri talimatı verdiler çünkü onları kimin giyeceğine karar vermek, partinin talimatının bir parçası."
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülke tarihinde artık kendisinden başka hiç kimsenin hatırlanmaması veya anılmaması için babasının ve büyükbabasının başkent başkent Pyongyang'daki portrelerini kaldırtmıştı.