Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Kuveyt milletvekilinden çirkin açıklama: Gurbetçilerin soludukları hava için bile ödeme yapması gerek

Kuveytli milletvekili Safaa Al-Hashim, herhangi bir gurbetçinin nefes aldıkları için bile ödeme yapmaları gerektiğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-16 15:29:01

Kuveyt milletvekilinden çirkin açıklama: Gurbetçilerin soludukları hava için bile ödeme yapması gerek

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Kuveytli milletvekili Safaa Al-Hashim, ülkesinde yaşayan yabancılardan nefes aldıkları için bile ücret talep edilmesi gerektiğini belirterek, gurbetçilere yol kullanımı için de ücretlendirme uygulanmasını istedi.

Al Hashim, açıklamasında, direkt olarak mültecileri ifade eden "refuge" ya da göçmenleri ifade eden "emigrant" kelimelerini değil yabancılaır ve gurbetçileri niteleyen "expat" ifadesini kullandı.

Öte yandan Kuveyt'te göçmen karşıtı sesler de yükseliyor. Parlamento üyesi Abdulwahab Al-Babtain “göçmen sayısının Kuveyt nüfusunun yarısına düşürülmesi gerektiğini söylemişti.

2016_11_19-Safaa-Al-Hashem
Kuveyt milletvekili Safaa Al-Hashim

GURBETÇİ İŞÇİLER KUVEYT NÜFUSUNUN YÜZDE 70'İNİ OLUŞTURUYOR

Kamu Bilgi Kurumu (PACI) tarafından yayınlanan istatistiklere göre gurbetçiler, Haziran 2018 sonu itibariyle toplam Kuveyt nüfusunun yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor. Bu oran 4.7 milyon kişilik bir nüfusa tekabül ediyor.

El-Hashim'in Kuveyt'teki göçmen işçilere tepkisinin uzun bir geçmişi var. Hashim, daha önce de Kuveyt ekonomisine yük getirdikleri için defalarca Mısırlı işçilerin sınır dışı edilmesini talep etmişti.

KÖRFEZ ÜLKELERİ ve YABANCI İŞÇİLER

Katar'da bulunan Al Jazeera Araştırma Merkezi'nin 2016'nın Ocak ayında yayınladığı rapora göre Körfez ülkeleri 17 milyon yabancı işçiye ev sahipliği yapıyor.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinde toplam 17 milyon olan yabancı işçi sayısına ailelerinin de eklenmesiyle birlikte rakam 23 milyona ulaşıyor.

2016 Ocak rakamlarına göre Suudi Arabistan 9 milyon yabancı işçiyle ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 4 milyon işçiyle BAE takip etti. Kuveyt 1,5 milyon, Katar 1,1 milyon, Umman 900 bin ve Bahreyn 500 binle sıralamayı izledi.

Suudi Arabistan hariç diğer Körfez ülkelerindeki yabancı işçi nüfusu toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturdu.

Körfez Araştırma Merkezi'ne bağlı Körfez İşgücü Piyasaları ve Göç Biriminin 2014 verilerine göre ise yabancı işçiler, Bahreyn nüfusunun yüzde 52'sini, Katar nüfusunun yüzde 85,7'sini ve BAE'nin yüzde 88,5'ini, Kuveyt'in yüzde 69'unu, Umman'ın yüzde 44'ünü, Suudi Arabistan'ın yüzde 32,7'sini oluşturdu.

Bir başka deyişle yabancı işçi nüfusu Körfez ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 48,1'ine tekabül ediyor.




Haber Ara