Dolar

32,2567

Euro

34,7699

Altın

2.411,16

Bist

10.267,09

Kudüs için son savaş başladı mı?

Arutz Sheva isimli İsrail haber sitesinde dün yayımlanan, “Kudüs için son savaş başladı mı”, analiz haberinde, yetkililer uyarılarak, yeni bir intifadan bahsediliyor. Analizde, “Son yaşananlar, Filistin toplumunun patlamayı bekleyen bir barut fıçı olduğunu ve Kudüs için uzun zamandır beklenen son savaşın yakında başlayabileceğini açıkça gösteriyor” denildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-08 10:59:41

Kudüs için son  savaş başladı mı?

ates2

İsrail'i, yeni bir ‘intifada korkusu' sardı. Arutz Sheva isimli İsrail haber sitesinde dün yayımlanan, “Kudüs için son savaş başladı mı”, analiz haberinde, “Son yaşananlar, Filistin toplumunun patlamayı bekleyen bir barut fıçı olduğunu ve Kudüs için uzun zamandır beklenen son savaşın yakında başlayabileceğini açıkça gösteriyor” denildi. 

Analiz haberinin çevrisi şöyle:

“Sessiz İntifada”, perşembe günü (dün) bu haber sitesinde İsrail'deki son Filistinli Arap terör saldırılarıyla ilgili bir makalenin başlığıydı. Makalede İsrail Boomerang Mücadelesi grubu tarafından hazırlanan bir raporun ele alındığı ve 2019'un başından beri İsraillilere yönelik 360 terör saldırısı, aralarında araba vurma ve vurma saldırıları yaşandığı belirtildi.
Judea ve Samiriye'nin yanı sıra Gazze'deki Arap teröründeki son artış, Müslümanların Şubat'ın sonunda Altın Kapılar bölgesini ele geçirdiği Tapınak Dağı'nın kontrolü üzerindeki yeni bir krizle ilgili - ancak başka kök nedenler de var. .
22 Şubat Cuma günü, binlerce Müslüman şiddetli bir şekilde İbranice'deki Sha'ar HaRachamim olarak da bilinen Altın Kapı bölgesine girmeye zorlar.
Geçit ve çevresi 2003'ten beri Hamas ve İslami Hareketin kuzey kolunun İsrail karşıtı faaliyetler için siteyi kullanması nedeniyle halka kapalıydı.
Müslüman kitlelerin artık Tapınak Dağı üzerindeki kontrollerini genişletmeye karar vermelerinin sebebi, Fatah yetkilisi Abdel Khader'e göre El-Aksa camisini “kirleten” Yahudiliğin en kutsal yerine “yerleşimciler” in sıkça gitmesiydi.
Ancak asıl sebep, Ürdün Tapınağının koruyucusu Wakf'ın ya da İbranice'deki Har HaBayt'ın Filistin Yönetimi yetkilileri ve Müslüman Kardeşler üyeleri tarafından devralınmasıydı.
Yeni Wakf konseyi şimdi Ürdünlü, PA temsilcileri ve Müslüman Kardeşler üyelerinden oluşuyor ve İsrail'in orada Yahudiler için bir dua evi inşa etmeyi planladığı bahanesiyle Altın Şiddet'in yeni şiddetini ve ele geçirilmesini emretti.

GERGİNLİKLER BU HAFTA ARTTI

Tabii ki, böyle bir plan yok, ancak PA lideri Mahmut Abbas'ın Diyanet İşleri Danışmanı Mahmud Habash, yine de Müslümanlara Tapınak Dağını savunmak için çağrıda bulunmalarını gerekli gördü.
Habaş, Altın Kapının “İslam doktrininin” bir parçası olduğunu iddia etti ve Müslümanları Kudüs ve Tapınak Dağının bir inçini almamaları için uyardı.
Kudüs'teki bir İsrail mahkemesinin devletten Altın Kapı'yı kapatmasını emretmesi ve Wakf'ın Tapınak Dağı'ndaki eylemlerini açıklamasını talep etmesi sonrasında gerginlikler bu hafta daha da arttı.
Söylemeye gerek yok, Wakf mahkeme kararına uymayı reddetti ve İsrail'in Müslümanların Tapınak Dağı'nı çağırması nedeniyle Haram es-Sharif'i yargılama yetkisi olmadığını söyledi.
Hamas ve PA şimdi, binlerce Müslüman'ın zorunlu Cuma namazı için Tapınak Dağına çıkacağı yarın (bugün) Kudüs'te öfkeli bir güne çağrı yapan Gazze merkezli terör grubu ile İsrail'e karşı kışkırtmayı hızlandırıyor.
El-Aksa TV kanalı Hamas'ın ağzında İsrail'e karşı kışkırtma kampanyasına öncülük ediyordu ve Yahudilerin katledilmesi ve “kızartılması” için videoyu teşvik ediyor.
TV istasyonu, İsrail hükümeti tarafından bu hafta El-Aksa TV'sini açığa çıkaran Filistinli Medya İzleyicisinin övdüğü bir hareket olarak İsrail hükümeti tarafından 'terör örgütü' olarak belirlenmiştir .
Her zamanki gibi, Filistinli Arap liderleri ve Wakf, İsrail'e yönelik şiddeti körüklemek için el-Aksa camii hakkında yalan kullanıyor ve bu tur şimdi İsrail'e karşı asimetrik savaşın en sevdiği Arap terimi olan yeni bir 'İntifada'da olabilir.
IDF kısa süre önce Filistinli Arap hiziplerinin yeni bir şiddet dalgası oluşturacağı konusunda uyardı - İsrail'deki siyasi kuruluş tarafından büyük ölçüde göz ardı edilmiş bir uyarı.
Meselenin gerçekleri, Hamas'ın İran'la uzlaşma sonrasında Mart 2019'dan bu yana böyle bir “ayaklanma” başlatmaya çalışıyor olması.
İsrail-Gazze sınırında düzenlenen şiddetli şiddet sözde “Büyük Dönüş Marşı”, Hamas'ın gittikçe artan bir şekilde yükselen balonlarla yapılan saldırılarını 'Balon Cihad'ı yeniledikten sonra şimdi İsrail ile yeni bir savaşı tetikledi. İsrail topraklarına patlayıcı cihazlar.
Hamas, Judea ve Samiriye'deki terör tereddütleriyle de uğraşıyor ve İsrail'in İncil merkezindeki ateşli saldırı ve araba çarpışma saldırılarının yeniden başlatılmasının arkasında.

İSRAİL'İ YIPRATMA SAVAŞINA SOKMAK İSTİYORLAR

Mısırlı istihbarat, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail televizyon yayıncısı MAKO tarafından yayınlanan bir rapora göre Hamas'ın Sina Çölü üzerinden silah ve mühimmat sağladığını açıkladı.
Rapor, silahların nereden geldiğinden bahsetmedi, ancak Sina Yarımadası, Sudan'a gönderilen ve oradan Sina aracılığıyla Hamas'a kaçakçılık yapılan Hamas'a bağlı İran silahlarını taşımak için sık sık kullanılıyordu.
İran, Hamas'ın, yakın zamanda İran liderleri ve Lübnan'da Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ın belirttiği şekilde Yahudi devletinin istediği şekilde yok edilmesini hedefleyen planlı çok cephe savaşı öncesinde İsrail'i yıpratma savaşına sokmasını istiyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın İsrail'e karşı saldırganlığını sürdürmesi ihtimaline karşı Perşembe günü Hamas'ı “sert bir tepki” ile uyardı.
Bu arada Filistin İdaresi, Kudüs'te gerçekleri oluşturmak için Ürdün'le birlikte çalışıyor.
Tapınak Dağı'ndaki Müslüman kontrolünü arttırma konusundaki işbirliği, iki ortağın oluşturmak istediği gerçeklerden biri. Diğeri, Arap Kudüs'teki yaşam koşullarını iyileştirmek için bir İsrailli teşebbüsünü sabote etmeyi ve şehirdeki Arap okullarındaki matrikülasyon programlarını değiştirme planını sabote etmeyi amaçlıyor.
PA, büyük rehabilitasyon programına Kudüs'ün Müslüman karakterini sökmek için “Siyonist komplo” diyor.
Meseleleri daha da karmaşık hale getirmek için, yabancı aktörler Arap Kudüs ve Tapınak Dağı üzerinde tam bir Müslüman kontrolü sağlamak için aktif olarak çalışıyorlar.

YABANCI AKTÖRLERDEN BİRİ DE TÜRKİYE

Türkiye bu yabancı aktörlerden biri ve Arap Kudüs'ünde yer almaya çalışan diğer iki Müslüman ülke Fas ve Suudi Arabistan.
İslamcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rejimi, Dawa'yı (ikna etme ve itiraz etme amacı ile sadaka kullanıyor) kullanıyor ve Arap Kudüs'te egemenlik hedefine ulaşmak için Müslüman Kardeşler ile birlikte çalışıyor .
İslamcı örgüt Hizb ut Tahrir (Kurtuluş Partisi), Kudüs Araplarını radikalleştirmeye çalışan devlet dışı önemli bir aktördür. Örgüt Arap mahallelerinde mütevazı devriyeler işletiyor ve genellikle 'Doğu Kudüs' olarak adlandırılan şeylere Şeriat (İslam hukuku) uyumu zorlamaya çalışıyor.
KA, İslam'ı giderek artan davranışlarını haklı çıkarmak için bir faktör olarak kullanıyor ve son zamanlarda Arap devletlerini İsrail ile normalleşmeye karşı uyardı çünkü “ihanete” eşit olacaktı.
Filistinli Arapların çoğuna ev sahipliği yapan Ürdün ve PA, Trump İdaresi'nin henüz yayınlanmamış yeni Amerikan barış inisiyatifine şiddetle karşı çıkıyorlar.
PA lideri Mahmud Abbas son zamanlarda İsrail'e imtiyaz vermek yerine ölümü tercih edeceğini ilan etti ve tarihe “hain” olarak geçmeyeceğine söz verdi.
Abbas belki de Filistinli Araplar arasındaki radikalleşmenin en iyi örneğidir.
Batı'nın ılımlı olarak nitelendirdiği rahatsız edici PA lideri, İsrail'in hapishanelerinde yaşayan Filistinli teröristlerin aylık olarak harcadığı para cezasına çarptırılması politikasını sürdürmekte ısrar ediyor . 
Geçtiğimiz ay İsrail, PA adına topladığı görev ve vergi transferini, FKÖ teröristlere ve ailelerine ödeme yapmayı bırakıncaya kadar açıklayacağını açıkladı.
Tüm bunlar, Filistin toplumunun patlamayı bekleyen bir barut fıçı olduğunu ve Kudüs için uzun zamandır beklenen son savaşın yakında başlayabileceğini açıkça gösteriyor.

(analizin çıktığı haber sitesi.  http://www.israelnationalnews.com/)

Haber Ara