Dolar

32,1468

Euro

35,1702

Altın

2.472,25

Bist

10.158,63

Küçük köpekler büyük köpeklerden daha uzun ömürlü

ABD'li bilim insanları yaptıkları bir araştırmada, küçük köpeklerin büyük köpeklerden daha uzun yaşama eğiliminde olduklarını açıkladı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-19 15:15:09

Küçük köpekler büyük köpeklerden daha uzun ömürlü

Araştırmacılar, her köpeğin benzer sayıda sağlık şartlarından etkilendiğini, ancak daha büyük ırkların daha ciddi rahatsızlıklar yaşayabileceğini ifade etti.

ABD'li bilim insanları 238 cins köpeğin ve 25 binden fazla yavrunun incelendiği araştırmada, küçük köpeklerin büyük köpeklerden daha fazla yaşadığına tespit etti.

bilim-insanlari-kucuk-kopekler-buyuk-kopeklerden-daha-fazla-yasiyor_2188_dhaphoto5

Araştırmada, büyük köpeklerin kansere, kemikle ilgili hastalıklara, mide-bağırsak problemlerine, nörolojik ve endokrin rahatsızlıklarına, kulak, burun ve boğaz sorunlarına ve bulaşıcı hastalıklara eğilimli olduğu, küçük köpeklerin ise karaciğer veya pankreas hastalıklarının yanı sıra göz, kalp ve solunum sorunlarına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu belirtildi.

bilim-insanlari-kucuk-kopekler-buyuk-kopeklerden-daha-fazla-yasiyor_2188_dhaphoto2

Araştırmacılar, köpeklerin yaşam süresinde cinsiyet, coğrafi konum, safkan ve karma cins, köpek yaşı ve büyüklüğü gibi birçok faktörün etkili olduğuna dikkat çekerken, evcil hayvan sahiplerinin bildirimlerini de değerlendirdi.

Açıklamada "Bunlar ölüm nedeni verilerinden ziyade yaşam boyu hastalık yaygınlığı verileridir. Bununla birlikte, bu sonuçlar yine de daha büyük köpeklerde yaşam süresinin kısalmasına katkıda bulunabilecek hastalık kategorileri hakkında fikir vermekte ve daha fazla araştırma için birden fazla yol önermektedir” ifadeleri yer aldı.

Haber Ara