Dolar

32,7682

Euro

35,0901

Altın

2.459,44

Bist

10.471,32

Kosova: “Türkiye Rusya’ya karşı Boşnak ve Arnavutların yanında durmalı”

Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Başdanışmanı Prof. Dr. Elvis Hoxha ile Balkanlar, Kosova, Arnavutlar ve Türkiye ilişkilerini değerlendirdi. Hoxha Türkiye-Arnavut ilişkilerinin Osmanlı’dan günümüze gelişine dikkati çekerken Ankara’nın Rusya ile ilişkilerinin Balkanları olumsuz etkilediğini söyledi.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-05-22 14:09:12

Hoxha'nın Serbestiye sitesinde yayımlanan söyleşisinden satırbaşları:

-Open Balkan projesi tümüyle Arksında Rusya'nın olduğu Sırpların hayalidir.

-Günümüzdeki Sırbistan yönetimi Miloševiç zihniyetinden çok farklı değil.

-Sırbistan Srebrenica Soykırımını hiçbir zaman tanımadı bugün de tanımıyor.

-Rusya ve Çin Balkanlarda nüfuzlarını arttırıyorlar. Boşnaklar ve Arnavutlar Türkiye ve Batı tarafından bu nüfuz etkisine karşı korunmalı

-Türkiye Rusya ile ilişkilerinde net olmalı. Biz Batı ve Rusya konusunda daha net olan bir Türkiye arzuluyoruz. Balkanlarda tüm taraflara eşit mesafede durmamalı.

– Türkiye eğer Batı ile Doğu veya Rusya ile Batı arasındaki bu anlaşmazlıklardaki konumunu çok daha net bir şekilde ortaya koyarsa aslında Balkanlardaki tarihsel jeopolitik varlığını kökleştirecektir. Öte yandan Türkiye'ye karşı Arnavutların konumunu daha da kolaylaştıracaktır.

-Arnavutluk ve Balkanlarda felsefi ve düşünsel akımlar soğuk savaş sebebiyle kesintiye uğradı. Geçmişte Hasan Tahsin, Şemseddin Sami gibi Fraşeri kardeşler ve günümüzde de Hüsamettin Feray ile Prof. Dr. Enis Sulstarova önemli isimler.

Prof. Dr. Elvis Hoxha kimdir?

Arnavutluk Tiran doğumlu olan Hoxha, Paris VIII Vincennes – Saint-Denis Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun olup doktorasını aldı. Arnavutluk'un en önemli sosyal bilimler araştırma merkezlerinden biri olan. Instituti Politik i Studimeve Humane'de (IPSH) akademisyenken Kosova'da Arnavutların Sırbistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesine katıldı.

Kosova'da ilerici, sosyal demokrat, Arnavut milliyetçisi çizgisindeki Lëvizja Vetëvendosje (LVV, Kendi Kaderini Tayin Hareketi) içerisinde yere alan Hoxha (Hoca) Şubat 2020'de LVV'den Başbakan seçilen Albin Kurti'nin başdanışmanı olarak atandı. Hoxha'nın siyaset felsefesi alanında bir çok eseri bulunuyor.

Kayna: Serbestiyet

Haber Ara