Kore'den ABD'ye nükleer destek talebi
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, ABD Başkanı Trump'tan nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar için yakıt desteği talep etti.

Oluşturma Tarihi: 2025-10-29 11:06:14

Güncelleme Tarihi: 2025-10-29 11:16:33

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, ABD Başkanı Donald Trump ile Güney Kore'de yaptığı ikili görüşmede, ülkesinin nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar için ABD'den yakıt desteği talep etti. Görüşme, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderler Zirvesi öncesinde Gyeongju kentinde gerçekleşti. Lee, Trump'a Kore Yarımadası'na barış getirilmesini umduğunu iletti ve ABD Başkanı'nın tarih boyunca insanlık için unutulmaz bir rol oynayacağını ifade etti.

Lee Jae Myung Trump'tan Nükleer Yakıt Desteği İstedi

Görüşmede Lee, Kore Yarımadası'nda teknik olarak savaşın sürdüğünü belirterek, "Nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar söz konusu olduğunda, denizaltılar için nükleer yakıt tedarik edebilmemiz için destek vermenizi umuyorum. Nükleer silahlı denizaltılar değil, nükleer enerjiyle çalışan konvansiyonel silahlı denizaltılar hedefliyoruz" dedi.

Trump ise iki ülke halkları ve liderleri arasında güçlü bir bağ olduğunu vurgulayarak, Kore Yarımadası'ndaki durumu düzeltmek için her türlü adımı değerlendireceklerini söyledi. Trump ayrıca, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile iyi anlaştığını ancak görüşme için zamanlamayı ayarlayamadıklarını belirtti.

Trump'tan Çin Zirvesi Öncesi Açıklama

ABD Başkanı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ertesi gün Güney Kore'ye geleceğini hatırlatarak, bu görüşmenin dünya için kritik öneme sahip olduğunu söyledi ve tüm gözlerin toplantıya çevrileceğini ifade etti. Lee ise Trump'a ABD'nin Kore Yarımadası'na barış getirme çabalarına olan güvenini dile getirdi.

Görüşme, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini güçlendirme ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltı projelerinde ABD desteğini sağlama amacını taşıyor. Liderler ayrıca APEC Zirvesi öncesi bölgesel güvenlik ve ekonomik işbirliği konularını ele aldı.

aa