Dolar

32,3618

Euro

34,7042

Altın

2.421,62

Bist

10.082,77

Komsomolskaya Pravda gazetesi: Türkiye-Rusya ilişkileri kopma noktasına gelirse, Moskova ne gibi adımlar atabilir?

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesinde çıkan bir haberde, en kötü senaryonun yaşanması durumunda Rusya'nın NATO faktörü nedeniyle Türkiye'ye saldıramayacağını, ancak 'Kürt kartını' ileri sürebileceğini belirtiyor. Ekonomik yaptırım konusunda ise Rusya'nın seçenekleri çok daha fazla.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-02 09:55:26

Komsomolskaya Pravda gazetesi: Türkiye-Rusya ilişkileri kopma noktasına gelirse, Moskova ne gibi adımlar atabilir?

İdlib krizi yüzünden gerginleşen Ankara-Moskova ilişkileri hakkında Rus basınında çıkan haberlerde, Rusya-Ankara arasında yaşanılacak en kötü senaryo durumunda atılacak adımlar gündeme getiriliyor.

"Türkiye-Rusya ilişkilerinin kopma noktasına gelmesi durumunda Rusya Türkiye'ye karşı bir dizi yaptırıma başvurabilir." Bu iddia Komsomolskaya Pravda gazetesinde çıkan bir değerlendirmede yer alıyor. Peki ne türde yaptırımlar gündeme gelebilir?

Gazete en kötü senaryonun yaşanması durumunda Rusya'nın NATO faktörü nedeniyle Türkiye'ye saldıramayacağını, ancak "Kürt kartını" ileri sürebileceğini belirtiyor. Ekonomik yaptırım konusunda ise Rusya'nın seçenekleri çok daha fazla.

Gazete 100'ün üzerinde inşaat şirketinin Rusya'da iş yaptığını ve Türkiye'nin GSMH'sinin yüzde 10'luk kısmının turizmden geldiğini hatırlatarak başlıyor. 2019'da Türkiye'yi ziyaret eden 45 milyon turistin 7 milyonu Rusya'dan gelmişti.

K. Pravda'ya göre, Rusya'nın not defterinde kayıtlı bir diğer yaptırım da domates ve narenciye başta olmak üzere Türkiye menşeili tarım ürünlerine ambargo koymak. Rusya'nın da aleyhine bir önlem olmakla birlikte Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatının dondurulması da gündeme gelebilir.

Yazı, Rusya vatandaşlarına şu dönemde Antalya ve İstanbul'a gitmeme çağrısı da yapıyor. Zira Komsomolskaya Pravda'ya göre ilişkilerin gergin olduğu şu günlerde işleri daha da zora sokacak provokasyonlar yaşanabilir.

Business FM ise bazı tur acentası yöneticilerinin, "gelişmelerin Rus turistlerin Türkiye'de güvenliğini tehlikeye atabileceği" değerlendirmesini aktarıyor. Yazıda, "Ruslar kaygılanmalı mı? Türkiye turistlere kapanabilir mi?" sorusuna yanıt arıyor.

“MISIR ALTERNATİF OLMAZ”

Yazıda, Mısır'a tur satışları güvenlik gerekçesiyle hala yasak olduğu için, Türkiye de bu kapsama alınırsa Rus turistlere "her şey dahil" sisteminde alternatif bulmanın çok zor olduğu vurgulanıyor. Daha önce Türkiye'ye yasak konduğunda İspanya, Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi destinasyonların yüzde 30-40'ı bulan oranlarda zamlandığına dikkat çekiliyor. 

Space Travel Genel Müdürü Artur Muradyan, "Eğer Türkiye kapısı kapatılır, Mısır da açılmazsa özellikle büyük tur operatörleri içinde iflaslar kaçınılmaz olur. Çünkü tur iptalleri gelirse yüzde 100 iade gerekir" diyor.

Olası risklere karşı önde gelen Rus tur operatörlerinin, Mısır pazarının açılması için Başbakan Mihail Mişustin'e mektup yazdıkları bildiriliyor. Ancak pek çok Rus turizmci, "Mısır açılsa bile Türkiye'den doğacak kayıpları telafi etmez" görüşünü savunuyor.
 

Haber Ara