Dolar

32,4140

Euro

34,8150

Altın

2.397,85

Bist

10.208,65

Kırım'ın işgaline sebep olan isimler açıklandı

Soruşturma bürosu tarafından yapılan açıklamada söz konusu kişilerin, devletin savunma kabiliyetini zayıflattığı ve bu nedenle Kırım ile Donbas bölgesinin kısmen işgaline yol açtığı vurgulandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-17 13:36:24

Kırım'ın işgaline sebep olan isimler açıklandı

Kırım'ın Rusya tarafından işgaline sebep olan isimler açıklandı

Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu, 16 Eylül 2020 tarihinde Ukrayna'nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, eski Savunma Bakanları Dmıtro Salamatin ve Pavlo Lebedev ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri eski Başkomutanı Volodımır Zamana'nın faaliyetlerine dair yürüttüğü ön soruşturmanın sonuçlarını açıkladı.

Açıklamada söz konusu kişilerin, devletin savunma kabiliyetini zayıflattığı ve bu nedenle Kırım ile Donbas bölgesinin kısmen işgaline yol açtığı vurgulandı.

Ön soruşturma tamamlandı

Soruşturma Bürosu'ndan yapılan açıklamada soruşturmayla ilgili şöyle denildi:

"Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı ve iki eski Ukrayna Savunma Bakanı ile iş birliği yaparak 2012 ile 2014 yılları arasında Ukrayna'nın savunma yeteneğini ve dokunulmazlığını zayıflatan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri eski Başkomutanı hakkında yürütülen ön soruşturma sona erdi."

Açıklamada, Ağustos 2008'de Rus silahlı kuvvetlerinin katılımıyla Gürcistan ve Güney Osetya arasında silahlı çatışma yaşandığı hatırlatılırken, "O dönemde bile bazı Ukrayna askeri stratejik belgelerinde Rusya muhtemel saldırgan ülke olarak ele alınıyor." şeklinde ifade kullanıldı.

Ukrayna savunma gücü zayıflatıldı

Öte yandan Rusya'dan gelen tüm tehditlere rağmen Ukrayna ordusunda 2012 yılından itibaren reform başlatıldığı kaydedildi.

Devlet Soruşturma Bürosu tarafından açıklamada şu ayrıntılara yer veriliyor:

Yapılan reform sonucunda Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin küçüldüğünü, devletin seferberliğe hazır olma yeteneğinin baltalandığını, Kırım'da var olan hava savunma sistemlerinin yok edildiği ve dış tehditlere karşı koyma önlemlerinin alınmamasına sebep olunduğu vurgulandı. Açıklamada tüm bu sebeplerin Ukrayna'nın savunma yeteneklerini olumsuz yönde etkilediği ve Kırım'ın işgaline yol açtığı belirtildi.

Örneğin 2012-2013 yılları arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerindeki personel sayısı 240 binden 162,354 bine düşürüldü.

Kırım hava savunma sistemi kontrolü el değiştirdi

Soruşturma Bürosu açıklaması şöyle devam ediyor:

"2013 yılında Silahlı Kuvvetlerinde yapılan organizasyonel değişiklikleri mevzuata aykırı ve ülkenin stratejik savunma belgelerine dahil edilmedi. Bunun sonucunda Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine dış saldırı senaryolarından birinin uygulanması sırasında, bir saldırı grubu oluşturarak Ukrayna toprak bütünlüğünü korumaya engel oldu."

Bunun dışında, Kırım'da yerleştirilen hava savunma sistemlerinin kontrolü, yarımadada konuşlandırılan ve daha sonra düşman tarafına geçen Ukrayna Deniz Kuvvetlerine komutanlığına devredilmişti.

Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu, Rusya Federasyonu'nun 2013'ün sonunda ve 2014'ün başında bir saldırı operasyonu hazırladığını bildiren birçok istihbarat raporunu ortaya çıkardı. Yanukoviç yönetiminin ilgili raporları görmezden geldiği kaydedildi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı1440x810_341069

Haber Ara