Dolar

32,4136

Euro

34,8367

Altın

2.439,09

Bist

10.082,77

Kırgızistan Meclis Başkanı Müslüman isimlerinden rahatsız oldu!

Yenidoğan bebeklere konulan Müslüman isimleri Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev'i rahatsız etti. Kendisinin adı da Arapça kökenli olan Nurlanbek Şakiyev, “Bütün isimlerimiz Arapça” dedi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-14 19:28:51

Helal Endüstrisi” ile ilgili yasa tasarısıyla ilgili konuşan Kırgızistan Meclis (Cogorku Keneşi) Başkanı Nurlanbek Şakiyev, bebeklere konulan Muhammed, Ali, Ömer, Ayşe, Ömer, Amine, Fatıma, Saliha gibi İslami isimlerden rahatsız oldu.

“BÜTÜN İSİMLERİMİZ ARAPÇA”

Helal” ifadesi yerine “adal” kelimesinin kullanılması gerektiğini söyleyen Nurlanbek Şakiyev, Müslüman isimlerini hedef alarak “Bütün isimlerimiz Arapça” dedi.

Kendi isminin kökeni de Arapça olan Nurlanbek Şakiyev, “Neden her şeyi Araplaştırıyoruz? 'Helal' değil 'adal'. İsimleri bile Araplaştırıyoruz. Bir sürü güzel Kırgız ismimiz var. Mesela Bakıt, Taalai, Elmurza, Ulukbek, Balbak, Çolpon. Neden kullanmıyoruz?” diye konuştu.

“İSTEDİĞİ İSMİ VERİR” TEPKİSİ

Milletvekili Dastan Zhumabekov da Şakiyev'e her ebeveynin çocuğuna istediği ismi verme hakkına sahip olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Zhumabekov, "Yanlış söylediniz. Bizde demokrasi var. Hatta isterse Michael Jackson ya da Ronaldo bile diyebilir. Onların tercihine saygı duymalıyız" ifadesinde bulundu.

ERKEKLERDE MUHAMMED, KIZLARDA SALİHA

Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığı'nda yer alan bilgilere göre; 2022 yılının ilk 8 ayında yeni doğan bebeklere en çok Saliha ve Muhammed isimleri verildi.

Haber Ara