Dolar

32,2534

Euro

34,6225

Altın

2.415,47

Bist

10.045,74

Kazımi: Türkiye’nin, PKK hakkındaki endişelerini anlıyoruz

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarındaki oprasyonlarını reddettiklerini ancak Ankara’nın PKK’nin eylemleri nedeniyle duyduğu endişeyi de anladıklarını söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-28 09:42:21

Kazımi: Türkiye’nin, PKK hakkındaki endişelerini anlıyoruz

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi topraklarındaki oprasyonlarını reddettiklerini, ancak Ankara'nın PKK'nin eylemleri nedeniyle duyduğu endişeyi de anladıklarını söyledi.

Arap dünyasının prestijli sitelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) The National'e konuşan Mustafa Kazımi, önceliğinin belirlenen reformları uygulamak ve gelecek yıl özgür ve adil seçimler yapmak olduğunu söyledi.

Irak'taki mezhepçiliğin ülkedeki yolsuzluğun ana itici güçlerinden biri olduğunu vurgulayan Kazımi, Irak'a dayatılan mezhepçi sistemi “ulusal denge yaratmak için uydurulan büyük bir yalan” olarak nitelendirdi.

Heşdi Şabi meselesi

“Hukukun üstünde olduğuna inanan gruplar yakında güvenlik güçlerimizden ciddi hamleler görecek” diyen Kazımi, "Hükümet programımız, güç kullanımının resmi güvenlik güçleriyle sınırlandırılması ve yasa dışı silahların kullanılmasının yasaklanmasını içeren devlet egemenliğini vurgulamak üzerine kuruludur" diye konuştu.
Mustafa Kazımi, “Geçmişte, devletin güvenlik güçlerini küçültmek ve onları yozlaştırmak için ortak bir çaba vardı. Şimdi bu güçleri yeniden kurmak ve onları tüm yozlaşmış unsurlardan temizlemek için çalışıyoruz. Bu zaman alacak. Ancak bu kişileri işledikleri suçlardan sorumlu tutacağız" ifadelerini kullandı.

ABD ile ilişkiler

Kuveyt'in işgalinden otuz yıl sonra Irak'ın Körfezi ülkeleriyle bağlarının iyileştiğine dikkat çeken Kazımi, “Kuveyt işgalinden ders almalıyız. Kuveyt'in işgali şüphesiz Saddam Hüseyin'in komşu bir ülkeye yaptığı haksız bir saldırıydı. Körfez ülkeleri stratejik derinliğimizi temsil ediyor ve bağlarımızı mümkün olan en iyi seviyede geliştirmeye çalışıyoruz. Çünkü bu bölgede istikrara hizmet edecek ve savaşlara, bizi parçalayan bölünmelere, mezhepçiliğe son verecek. Bu da çoğu Iraklının arzusudur” dedi.
ABD ile ilişkilerin kendileri açısından çok önemli olduğunu ifade eden Kazımi, son Washington ziyareti hakknda, "ziyaret başarılı oldu. En önemli sonuç iki taraf arasındaki ekonomik ortaklık oldu" diye konuştu.
Kazımi, "İlişkimiz yalnızca güvenlik işbirliğine dayanmayan yeni bir aşamaya girdi. ABD'nin ortaklığımızı geliştirmek için gösterdiği bağlılığı şahsen hissettim" dedi.

Türkiye'nin operasyonları

Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi topraklarında süren askeri operasyonlarına da değinen Başbakan Kazımi, “Elbette Irak'ın Kürdistan bölgesindeki Türk saldırısını reddediyoruz. Aynı zamanda Türkiye'nin Irak'tan çıkarak Türkiye'yi hedef alan PKK'nin eylemlerine ilişkin endişelerini de anlayabiliyoruz. İlişkilerimizin istikrara kavuşması için her iki tarafın endişelerini ortadan kaldırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Rudaw.net

Haber Ara