Dolar

32,3068

Euro

35,0599

Altın

2.307,54

Bist

9.079,97

Kazımi: PKK’nın tutumu bölge vatandaşlarımız için tehdit

TSK’nın “Irak toprakları içerisindeki” askeri operasyonları konusunda önceden haberdar edilmediklerini de vurgulayan Irak Başbakanı Kazımi, “PKK’nın tutumu Kürdistan Bölgesi’ndeki vatandaşlarımız için de bir tehdittir” diye konuştu.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-05-09 16:54:18

Kazımi: PKK’nın tutumu bölge vatandaşlarımız için tehdit

Irak topraklarının komşu ülkelere saldırmak için bir üs olarak kullanılmasını kabul etmediklerini belirten Başbakan Mustafa Kazımi, “PKK'nın tutumu Kürdistan Bölgesi'ndeki vatandaşlarımıza da bir tehdittir” dedi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, aralarında Rûdaw TV sunucusu Şehyan Tahsin'nin de bulunduğu Irak'ta yayın yapan beş televizyon kanalı sunucusuna verdiği ortak röportajda, ülkedeki durumu, Erbil-Bağdat ilişkilerini ve bölgede yaşanan gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yakın bir zamanda Rûdaw ekranlarında yayınlanacak olan röportajda Kazımi, “Kürdistan Bölgesi ile Irak ilişkileri şu anda ‘Altın Dönemini' yaşıyor” dedi.

Geçmişte bir çok sorunu birlikte çözdüklerini kaydeden Kazımi, “Karşılıklı sorunlarımızı çözmek konusunda ısrarlıyız. Bütçe yasası ve 11. Maddenin kabul edilmesi iyi oldu” yorumunda bulundu. Kürdistan Bölgesi topraklarındaki operasyonlar

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki askeri operasyonlarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Başbakan Kazımi, “Irak topraklarının komşu ülkelere saldırmak için bir üs olarak kullanılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Mustafa Kazımi, “Irak topraklarını komşu bir ülkeyi tehdit aracı olarak kullanan PKK'nın tutumunu reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

TSK'nın “Irak toprakları içerisindeki” askeri operasyonları konusunda önceden haberdar edilmediklerini de vurgulayan Kazımi, “PKK'nın tutumu Kürdistan Bölgesi'ndeki vatandaşlarımız için de bir tehdittir” diye konuştu.

“Türkiye ile çok özel ilişkilerimiz var” diyen Irak Başbakanı Kazımi, Ankara ile görüşlerin yakınlaştırılması konusunda çaba sarfettiklerini belirtti.

Kazımi, “Silahlı grupların denetimindeki bölgelerde Irak güvenlik güçlerinin hakimiyetini kurmak için çalışıyoruz. Yine çatışma ve saldırılarda ortaya çıkan zararı tespit etmek için Kürdistan Bölgesi hükumeti ile ortak çalışıyoruz” dedi. Hulusi Akar'ın operasyon bölgesi ziyareti

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın operasyonlar devam ederken 2 Mayıs günü Haftan'in bölgesindeki Türk askeri üssüne ziyaretine de değinen Mustafa Kazımi, Türk Büyükelçiliği Maslahatgüzarını ve Türk temsilcileri çağırarak Bağdat'ın rahatsızlığını kendilerine ilettiklerini hatırlattı.

Ardından Irak Savunma Bakanı Cuma Anad'ın Türk mevkidaşı Akar ile telefonda görüştüğünü belirten Kazımi, “Türkiye hükumeti Savunma Bakanı'nın Irak topraklarına ziyareti nedeniyle özür diledi. Bakanın Irak topraklarına geçişi teknik bir hatadan kaynaklandı” dedi. Kerkük konusu

Başbakan Kazımi, ülkede Ekim ayında gerçekleştirilecek seçimlerde tüm partilerin aynı imkanlara sahip olması gerektiğine vurgu yaptı.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) de Kerkük'te ofis açabileceğini dile getiren Kazımi, “Ancak silahsız olmalı. KDP'nin Kerkük'teki binalarını geri alması için bir komisyon kurduk, seçimlerden önce ofislerini alabilecekler” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi idaresi dışında bulunan ve “tartışmalı bölgeler” olarak adlandırılan Kürdistani bölgelerde yaşanan güvenlik boşluğu konusunda geçen hafta Bağdat'ta bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Kazımi, “Bu hafta yeni bir toplantı daha olacak, anlaşmaya varacağız” dedi.

Kaynak: rudaw.net

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara