Katar Başbakanı: İsrail'in çekilmesi netleşmeli
Katar Başbakanı Al Sani, Trump'ın Gazze planının başlangıç aşamasında olduğunu belirterek, planın savaşın durdurulmasını hedeflediğini ancak ayrıntılar üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2025-10-01 08:17:23

Güncelleme Tarihi: 2025-10-01 08:19:03

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı Gazze Çatışmasını Sonlandıracak Kapsamlı Plan'a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Al Sani, planın henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirterek, ayrıntılar üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti. Katar Başbakanı, önceliklerinin savaşı, açlığı, ölümleri ve zorla göçü durdurmak olduğunu vurguladı.

Katar Başbakanı Al Sani, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes müzakereleri ve Trump'ın Gazze planına dair görüşlerini paylaştı. Al Sani, “Gazze planının temel amacı savaşı durdurmaktır. Ancak planın açıklığa kavuşturulması ve özellikle İsrail'in çekilmesi gereken bölgeler ve Gazze'nin idaresi gibi konular üzerinde daha fazla müzakere yapılması gerekiyor” dedi.

Al Sani, Katar'ın Mısır ile birlikte söz konusu planı Hamas heyetine ilettiğini aktararak, “Görüşmeler genel çerçevede gerçekleşti. Hamas sorumlu bir tavır sergileyerek öneriyi inceleyeceklerini bildirdi. Nihai tutum ise diğer Filistinli gruplarla istişare sonrası açıklanacak” diye konuştu.

Gazze planının Gazze'de bir Filistin yönetimine işaret ettiğini belirten Al Sani, bu konunun Washington ile detaylıca müzakere edileceğini söyledi. Katar'ın önceliğinin savaşı, açlığı, ölümleri ve zorla göçü durdurmak olduğunu yineleyen Al Sani, “Şu an sadece genel prensipler ortaya konmuş durumda, ayrıntılar üzerinde çalışılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Planın en net unsurunun savaşın durdurulması olduğunu vurgulayan Al Sani, çekilme konusunun ise daha fazla açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydetti. ABD'nin sunduğu planın savaşın durdurulması yönünde net bir madde içerdiğini belirten Al Sani, İsrail'in çekilmesine ilişkin detayların hâlâ belirsiz olduğunu dile getirdi. “Bu mesele Washington ile tartışılmalı ve daha açık hale getirilmelidir” dedi.

Katar Başbakanı Al Sani, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Doha'ya yönelik saldırılar nedeniyle dile getirdiği özre de değinerek, “Bu bir lütuf değil, en temel haktır. Asıl önemli olan benzer ihlallerin tekrarlanmaması yönünde taahhütte bulunulmasıdır” değerlendirmesini yaptı.

Katar Başbakanı, Mısır ve Türkiye ile birlikte önceliklerinin Gazze'deki savaşı ve insani felaketi durdurmak olduğunu belirtti. Planın kabul edilmesi halinde Arap ve İslam ülkelerinin Filistinlilere destek sağlayacak mekanizmalara katılmaya hazır olduklarını ifade etti. Al Sani, Trump tarafından ortaya konan planın henüz ilk aşamalarında olduğunu dile getirerek, “Arabulucular, bu planı Filistinlilerin haklarını koruyacak bir yola dönüştürmeye çalışıyor” dedi.

Al Sani, “Şu anki odak noktamız Gazze'de savaşın, açlığın, ölümlerin ve zorla göçün durdurulmasıdır” ifadesini kullanarak planın yalnızca genel ilkeler ortaya koyduğunu, ayrıntıların ise müzakerelerle şekilleneceğini aktardı. Arap ve İslam ülkelerinin Filistinlilerin topraklarında kalabilmesi ve iki devletli çözümün sağlanabilmesi için yoğun çaba gösterdiğini belirten Al Sani, Mısır ve Türkiye ile birlikte Hamas heyetiyle yapılan görüşmelerde en temel hedefin savaşı bir an önce durdurmak olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında 20 maddeden oluşan “Gazze Çatışmasını Sonlandıracak Kapsamlı Plan” adlı önerisini açıklamıştı. Trump, planın taraflarca kabul edilmesi halinde savaşın derhal sona ereceğini, İsrail'in Gazze'den kademeli olarak geri çekileceğini, Gazze'de Hamas'ın rolünün olmayacağı yeni bir sürecin başlayacağını ve tüm esirlerin serbest bırakılacağını belirtmişti.

Katar ve Mısır ise Trump'ın Gazze planını Hamas'a iletmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Trump'ın planına göre ülkesinin Gazze'nin çoğu bölgesindeki işgalinin devam edeceğini ve bağımsız Filistin devletinin kurulmayacağını iddia etmişti. Trump'ın planına değinen Netanyahu, “Gazze Şeridi'ndeki tüm İsrailli esirler serbest kalacak ancak İsrail'in Gazze'nin çoğundaki işgali devam edecek” ifadelerini kullanmıştı. Netanyahu ayrıca, “Filistin devletinin kurulması kesinlikle gerçekleşmeyecek” demişti.

AA