Dolar

32,2558

Euro

34,8298

Altın

2.421,20

Bist

10.055,98

Kardeş ülke Azerbaycan'dan Zengezur Koridoru hamlesi

Azerbaycan, batı illeri ile Nahçıvan'ı birleştirecek olan Zengezur Koridoru'ndaki kara ve demir yollarının inşaatını sürdürüyor. 2. Karabağ Savaşı sonrasında 10 Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin imzaladığı bildiriyle, Azerbaycan ile Nahçıvan arasında kara ve demir yolu açılması mutabakatı sağlandı

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-09 11:44:29

Kardeş ülke Azerbaycan'dan Zengezur Koridoru hamlesi

Azerbaycan, batı illeri ile Nahçıvan'ı birleştirecek olan Zengezur Koridoru'ndaki kara ve demir yollarının inşaatını sürdürüyor. 2. Karabağ Savaşı sonrasında 10 Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin imzaladığı bildiriyle, Azerbaycan ile Nahçıvan arasında kara ve demir yolu açılması mutabakatı sağlandı. Azerbaycan, bu mutabakat sonrasında kendi topraklarında Ermenistan sınırına uzanan kara ve demir yollarının inşasına hızla başladı. Zengezur Koridoru güzergahının Azerbaycan'daki kısmındaki çalışmalar devam ederken, Ermenistan henüz adım atmış değil.

Azerbaycan, Ermenistan ile anlaşma sağlanamaması durumunda alternatif güzergahlar üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye ile Azerbaycan arasında Tahran yönetimiyle yapılan anlaşmalar, ülkeyi İran üzerinden Nahçıvan'a bağlayacak kara ve demir yolu hatlarının inşası için bir temel oluşturuyor.

Azerbaycan, Horadiz-Ağbend hattındaki demir yolu inşaatını gerçekleştiriyor. Türk şirketlerinin de aktif rol aldığı 110,4 kilometrelik hatta 9 istasyon ile köprü, araç geçidi, tünel, drenaj borusu gibi 500'e yakın yapı bulunuyor. Projede şu ana kadar projelendirmenin yüzde 82'si, inşaat çalışmalarının ise yüzde 45'i tamamlanarak 69,7 kilometrelik ray döşenmiş durumda. Hattın mayın temizliği ve zor arazi koşulları nedeniyle tamamlanması planlanan tarih ise yıl sonu.

Azerbaycan ayrıca demir yoluna paralel olarak Horadiz'den Ağbend kasabasına kadar uzanan 123,5 kilometrelik yeni bir kara yolunun inşasını gerçekleştiriyor. Türk şirketleri tarafından hayata geçirilen bu projede 58 alt geçit, 27 köprü ve 3 tünel bulunuyor. Kara yolunun yüzde 80'inden fazlasının tamamlandığı bildiriliyor.

Bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte Azerbaycan, Zengezur Koridoru üzerinden Nahçıvan'a hem Ermenistan hem de İran üzerinden iki ulaşım alternatifine sahip olacak. Ayrıca Türkiye ile Azerbaycan arasında planlanan Kars-Nahçıvan demir yolu hattı projesi de gerçekleştirildiğinde, Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir ulaşım bağlantısı sağlanacak ve Türkiye ile Rusya arasında Azerbaycan üzerinden kesintisiz kara ve demir yolu iletişimi mümkün olacak.

Haber Ara