Dolar

32,4812

Euro

34,8781

Altın

2.441,46

Bist

10.082,77

Kaddafi'nin Arap liderlerine ders gibi konuşması yeniden gündemde

Arap Birliği’nin 29 Mart 2008'de Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenen zirvede konuşan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Arap liderlerin yüzüne söylediği sözler, bölgede bugün de yaşanan yeni gelişmeler karşısında ders niteliği taşıyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-13 09:41:43

16 YIL ÖNCE KADDAFİ NE DEMİŞTİ?

Libya'da çıkan iç savaş sonucu 42 yıl yönettiği Libya'da 20 Ekim 2011'de vahşice öldürülen Muammer Kaddafi'nin 2008 yılında Arap Birliği zirvesinde yaptığı konuşma, bölgenin tarihi gelişmeleri açısından ders niteliği taşıyor.

Kaddafi'nin Irak'ın bütünlüğüne, bölgeyi hedef alan Batı saldırılarına dair "ABD, Saddam'ı astı, sıradaki biz olabiliriz" ifadelerini kullandığı konuşma, büyük yankı uyandırmıştı. Kaddafi, Arap ülkelerinin yönetimlerine ve ilişkilerine parmak basarken Arap ülkelerinin birbirilerine karşı tuzak peşinde olduğunu ifade etmişti.

İşte Kaddafi'nin 2008 yılında Arap Birliği zirvesinde yaptığı konuşmanın tam metni:

“Irak'ın işgalinin, yıkımın ve milyonlarca Iraklının öldürülme sebebi nedir? Amerikalı dostlarımız bize bu soruyu cevaplasın. Neden Irak? Sebep ne? Bin Ladin, Iraklı mıydı? Hayır, değildi. Şu New York'u vuranlar Iraklı mıydı? Hayır, değildiler. Pentagon'u vuranlar Iraklı mıydı? Hayır, değildiler. Irak'ta kitle imha silahları mı vardı? Hayır, yoktu. Eğer Irak'ta kimyasal silah bulunsaydı bile, Pakistan, Hindistan, ABD, Fransa, İngiltere, Rusya gibi devletlerin nükleer bombaları var. Tüm bu ülkeler yok mu edilmeli? Haydi o zaman, kitle imha silahı olan bütün ülkeleri yıkalım.

Bir yabancı güç gelip bir Arap ülkesini işgal eder ve başkanını asar. Bizlerse kenarda oturup bu duruma güleriz. Saddam Hüseyin'in idamını neden soruşturma konusu yapmadılar? Bir Arap ülkesinin ve Arap Birliği üyesi ülkenin lideri nasıl böyle asılabilir? Saddam Hüseyin'in politikası üzerine veya onunla aramızdaki anlaşmazlıklar hakkında konuşmuyorum. Hepimizin onunla siyasi konularda anlaşmazlıkları olmuştu, tıpkı şu anda burada yaşadığımız anlaşmazlıklar gibi. Burada, şu salonda birlikte oturmak dışında hiçbir şeyi paylaşmıyoruz. Neden Saddam Hüseyin'in öldürülmesi konusunda bir soruşturma olmuyor? Bir Arap lideri asılarak idam edilmişken, hepimiz kendi köşelerimizde oturuyoruz, neden? Belki sizden biri, bundan sonra asılan isim olacak.

Amerika, Saddam Hüseyin'le aynı safta Humeyni'ye karşı savaştı. Saddam onların arkadaşıydı. Dick Cheney, Saddam'ın yakın dostuydu. Donald Rumsfeld, ABD savunma bakanıyken Irak yıkıldı. Rumsfeld de Saddam'ın arkadaşıydı. En sonunda Saddam'ı sattılar ve astılar. Sizler de Amerika'nın dostlarısınız. Hadi, 'siz' demeyelim de 'biz' diyelim. Ama, Amerika bir gün bizi de asabilir.

Biz, birbirimizin düşmanıyız. Bunu söylediğim için üzüntülüyüm. Birbirimizden nefret ediyoruz. Birbirimizi kandırıyoruz. Bir diğerimizin derdine gizlice seviniyoruz. Birbirimize tuzak kuruyoruz. Bizim istihbarat kurumlarımız, düşmanlarımız yerine birbirimize karşı tuzak kuruyor. Biz, birbirimizin düşmanıyız. Bir Arap'ın düşmanı, diğer Arap'ın dostu.

Bir Arap ülkesi olan Suriye'de buluştuk. Ama Suriye'nin İran, Rusya ve Türkiye ile olan ilişkileri, onun diğer komşu Arap ülkeleriyle olan ilişkilerinden binlerce kat iyi. Şu Libya'nın İtalya ile olan ilişkisi, komşuları Tunus ve Mısır'la ilişkilerinden bin kat iyi. Arapların hali işte bu!”

Haber Ara